Andrei Spînu 🇲🇩🇪🇺
2.62K subscribers
42 photos
4 videos
775 links
Construim Moldova Europeană!
Download Telegram
🇲🇩 Moldova a mai făcut un pas mare pentru a-și asigura securitatea energetică. Guvernul a aprobat reglementările necesare pentru buna funcționare a transportului de gaze în regim backhaul.

▶️ Ce este transportul de gaze în regim backhaul?
Backhaul este tranzacția cu gaze naturale, care implică nominalizarea și alocarea livrărilor de gaze naturale în direcția opusă fluxului fizic principal de gaze naturale, care are loc în anumite puncte de intrare sau ieșire unidirecționale. Serviciul dat este aplicat în toate țările europene la punctele de interconectare.

▶️ Cum ne ajută?
Odată cu aprobarea reglementărilor necesare se vor crea noi posibilități de transport de gaze spre țara noastră, dar și spre Ucraina🇺🇦, inclusiv prin conducta trans-balcanică.

Mă bucur că după 3 ani de tergiversări și blocaje s-a reușit acest lucru. Moldova se apropie de standardele europene🇪🇺. Mulțumesc tuturor pentru implicare și determinare.
​​ Prieteni, încă din vara anului 2022 am anunțat că Guvernul se pregătește serios și responsabil pentru a trece cu bine de această iarnă. Una din acțiunile luate atunci a fost contractarea unui credit, de la BERD, de 300 mln EUR pentru procurarea rezervelor de gaz. În acest sens, începând cu data de 20 octombrie 2022 și până pe data de 10 ianuarie 2023, au fost organizate peste 100 de runde de licitații pentru a cumpăra gaz la cele mai bune prețuri de pe piață.

În imagine puteți vedea zilele în care s-a reușit cumpărarea de gaz și la ce preț. Câteva detalii despre aceste procurări mai jos.

▶️ Ce este TTF?
Este un punct de tranzacționare virtual pentru gazele naturale (Olanda). În baza prețurilor din acest punct virtual se cumpără/vinde gaz pe piața (în marea parte a Europei). Acest indice este inclus și în contractul cu Gazprom.

▶️ Ce este Indicele Lunii Următoare TTF?
Este prețul gazului pentru livrările din luna următoare. Mai simplu, la acest preț se poate de cumpărat gaz cu livrare în luna următoare.

▶️ Cum Energocom organiza licitațiile?
Conform procedurilor BERD, Energocom, în primăvara anului trecut a precalificat un șir de companii pentru achiziția de gaz (7 companii). În fiecare zi, Energocom trimitea cererea de preț pentru acele companii și primea oferte. Erau selectate ofertele cu cel mai mic preț.

▶️ Procedurile de licitații erau monitorizate?
La toate licitațiile au fost invitate PG, CNA, SIS, Reprezentanți din societate civilă, Serviciul Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Secretariatul Comunității Energetice, Corpul de control al Prim-ministrului, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Justiției, Agenția Proprietății Publice. Pe tot parcursul timpului s-a asigurat transparență maximă a procesului.

▶️ Unde a fost livrat gazul?
Gazul a fost achiziționat cu următoarele puncte de livrare: (1) Depozitele de stocare în Ucraina, (2) Punctul de interconectare Iași-Ungheni, (3) Punctul de interconectare Budinice, Slovacia-Ucraina. Din aceste puncte, gazul a fost livrat consumatorilor din țara noastră sau stocat.

▶️ Ce alte costuri sunt incluse în prețul de achiziție?
În costul gazului este inclus prețul de transport până la punctul de livrare menționate mai sus. Alte costuri de transport și/sau stocare sunt acoperite suplimentar de Energocom.

▶️ Ce volum de gaze am reușit să achiziționăm?
Din motive de securitate am anunțat că nu vom face public stocurile de gaze pe care le deține țara noastră. Toate datele vor fi făcute publice după ce vor fi depășite toate riscurile de securitate.

▶️ Care este prețul mediu de achiziție a gazului?
Prețul mediu de achiziție a gazului a fost de 965 EUR/1000m3.

▶️ Avem suficiente stocuri de gaze pentru a trece cu bine de iarnă?
Da, avem suficiente stocuri pentru a trece cu bine de această iarnă. Energocom va continua să cumpere gaz de pe piețele internaționale.

▶️ Va scădea tariful la gaz?
ANRE este instituția responsabilă de stabilirea tarifului la gaz. O eventuală reducere a tarifului de gaz poate avea loc doar dupa ce ANRE va analiza toate costurilor ce țin de achiziția, transportarea, distribuția și furnizarea gazului către consumatori. Voi veni cu recomandarea către ANRE să analizeze în cel mai scurt timp aceste date și să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului. Pâna la acel moment, Guvernul oferă compensații pentru a ajuta oamenii sa treacă cu bine de această iarnă.

La final, sper că am reușit să răspund mai multor întrebări din spațiul public. Vreau să vă asigur că țara noastră este asigurată cu gaz.
​​“E ușor a scrie versuri (mai nou video)
Când nimic nu ai de spus.”

PS: 🇲🇩 Republica Moldova a înregistrat cel mai semnificativ progres privind implementarea legislației europene în domeniul energiei în cadrul Comunității Energetice.

📌 Constatarea aparține Comunității Energetice Europene / Energy Community și este parte a Raportului anual de monitorizare a implementării aquis-ului comunitar, disponibil la următoarea adresă 👉 https://bit.ly/3VOgR9P
​​🟡 În 2023 vom face și mai multe proiecte pentru țara noastră, pentru oameni. 🚆Am mers să văd cum decurg lucrările la proiectul de reabilitare a tronsonului de cale ferată Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești. Peste 233 km de cale ferată vor fi reabilitați.

Lucrările merg conform planului. M-am bucurat să aflu că acest proiect a creat deja peste 100 de locuri de muncă pentru oamenii din regiune.

🚄 Voi monitoriza cum decurg lucrările și vom asigura modernizarea căii ferate din țara noastră. #proiecte #pentruoameni
🚙 Î.S. "Administraţia de Stat a Drumurilor" a devenit partener Waze Moldova pentru a ajuta șoferii la drum.

ASD și Waze vor face schimb de date în timp real privind sesizările din trafic referitor la starea și practicabilitatea drumurilor, circulația în condiții climaterice specifice, eventuale riscuri de siguranță rutieră, obstacole, periodicitatea și locațiile accidentelor rutiere (inclusiv porțiuni de drum cu pericol ridicat de accidente), ambuteiajelor și a altor aspecte.

Colegi, mult spor.
“Tu rămâi la toate rece,
De te-ndeamnă, de te cheamă;
Ce e val, ca valul trece,
Nu spera şi nu ai teamă;
Te întreabă şi socoate
Ce e rău şi ce e bine;
Toate-s vechi şi nouă toate:
Vreme trece, vreme vine.”

🇲🇩 15 Ianuarie - Ziua Culturii Naționale și ziua lui Mihai Eminescu.
​​📺 Ne vedem diseară la emisiunea Puterea a Patra, cu Gheorghe Gonța.
​​Prieteni, vă informez că adresarea mea în judecată împotriva Primarului General al mun. Chișinău, Ion Ceban, a fost pusă pe rol. Prima ședință de judecată va avea loc pe data de 28 martie 2023.

Acest personaj va trebui sa răspundă pentru toate minciunile aruncate împotriva mea. Mergem înainte.
​​Prieteni, am sesizat mai multe întrebări în spațiul public referitor la prețul gazului din ultimele zile de pe bursă și care este planul Guvernului pentru a achiziționa gaz în perioada următoare. Sunt întrebări justificate și voi răspunde mai jos.

▶️ Guvernul planifică să continue achiziția de gaz?
Da, guvernul planifică și va achiziționa gaz în continuare. Moldova are suficient gaz pentru a depăși această iarnă. Obiectivul nostru actual este să ne pregătim de iarna următoare și în acest sens se analizează cele mai bune opțiuni pentru a achiziționa suficiente volume pentru iarna 2023-2024.

▶️ De ce nu am așteptat să scadă prețul și mai mult înainte ca să cheltuim toate cele 300 mln EUR de la BERD?
Vreau să reamintesc că obiectivul Guvernul a fost să asigurăm țara cu gaze cât mai curând posibil. Așa au făcut toate guvernele din țările europene și așa este responsabil. Ar fi fost iresponsabil să nu cumpărăm suficiente volume de gaze pentru această iarnă și să așteptăm să scadă prețurile.

De asemenea, nimeni nu poate prezice modul în care se va comporta piața și ce prețuri la gaz vom avea. Prețurile pe piață se pot schimba de la o zi la altă în funcție de foarte mulți factori. Amintesc că prețul pe piață a ajuns și la 3400 dolari vara trecută. Vremea neobișnuit de caldă din această iarnă în Europa a avut un rol decisiv la scăderea prețurilor. Care era să fie prețul dacă temperaturile erau mult mai joase?

▶️ De ce nu cumpărăm toată cantitatea de gaz necesară imediat, la un preț mic?
Chiar dacă prețul pe burse scade, acest lucru nu înseamnă că pe piață există suficient gaz care să se vândă. Reamintesc că Energocom a fost nevoit să organizeze peste 100 de licitații pentru a găsi suficiente volume de gaz pentru această iarnă.

▶️ Va scădea tariful la gaz?
ANRE este instituția responsabilă de stabilirea tarifului la gaz. O eventuală reducere a tarifului de gaz poate avea loc doar dupa ce ANRE va analiza toate costurilor ce țin de achiziția, transportarea, distribuția și furnizarea gazului către consumatori. Voi veni cu recomandarea către ANRE să analizeze în cel mai scurt timp aceste date și să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului. Pâna la acel moment, Guvernul oferă compensații pentru a ajuta oamenii sa treacă cu bine de această iarnă.

Mai jos, public încă odată graficul cu prețul de pe piață și prețul de achiziție a gazului de către Energocom.

PS: Recomand dlui Ivan Ceban, să reducă tariful pentru o călători cu troleibuzul, înainte de a se expune pe subiecte din domeniul energetic. Îi reamintesc că tariful la energie electrică a scăzut considerabil pe parcusul lunii decembrie.
​​Anul 2023, la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, va fi anul proiectelor. Trebuie să lăsăm crizele în urmă și să dezvoltăm țara.

Vom construi o Moldovă care va arăta altfel decât în trecut, o Moldovă în care fiecare om de la sat sau oraș, din nord, centru, sud să se poată bucura de drumuri bune, acces la rețeaua de apă și canalizare, servicii publice de calitate și condiții pentru dezvoltarea afacerilor.

▶️ În acest sens, lansăm consultările publice privind elaborarea propunerilor la proiectul Planului Național de Dezvoltare (PND) pentru anii 2023-2025 și la proiectul Planului de acțiuni al Guvernului (PAG). Astfel, cei interesați de a pune umărul la dezvoltarea țării, pot veni cu propuneri la PAG și PAD, în cadrul consultărilor publice, care se vor desfășura între 18 și 23 ianuarie curent. Vă așteptăm în sala de ședințe, et. 1, intrarea din strada Bănulescu-Bodoni, Casa Guvernului, conform graficului sau să ne expediați propunerile pe e-mail:

Energie – 18 ianuarie 2023, orele 9:00-10:30;
🏗️ Construcții și urbanism – 18 ianuarie 2023, orele 11:00-12:30;
🏘️ Dezvoltare regională și locală – 18 ianuarie 2023, orele 13:00-14:30;
🚚 Transport – 23 ianuarie 2023, orele 14:30-15:30;
🛣️ Infrastructura de transport – 23 ianuarie 2023, orele 15:30-17:00;
📡 Infrastructura de comunicații – 23 ianuarie 2023, orele 15:30-17:00.

👉Proiectul PND pentru anii 2023-2025 și proiectul PAG pentru anul 2023 pot fi accesate la următorul link: https://bit.ly/3w6KqIr

📧 Rugăm să confirmați participarea la eveniment la adresa de e-mail: [email protected]
⭕️ Cancelaria de stat a notificat în instanțele de judecată cele 6 Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) votate ilegal de Consiliul Municipal Chișinău.

Niciunul dintre aceste PUZ-uri nu a avut aviz general pozitiv de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, conform prevederilor legale. Noi nu putem admite astfel de proiecte care sunt împotriva oamenilor. De exemplu, unul din aceste PUZ-uri e pentru 4522 de apartamente într-o zonă fără școală și grădiniță, nu mai vorbesc de ambuteiajele care se vor crea.

Lista PUZ-urilor contestate în judecată:
1️⃣ Ciocana: str. Bucovinei
(se dorea schimbarea terenului din zona C - zonă comercială în zona R -zonă de locuit, chiar dacă era zonă comercială, s-au făcut blocuri de locuit și se încearcă legalizarea unei ilegalități, aici video a construcției deja în derulare https://bit.ly/3LpmYMT);
2️⃣ Telecentru: str. Timiș-Nucarilor-Bujorilor
(se schimbă destinația terenului ca să fie construite townhousuri în imediata apropiere de lacul de la Valea Morilor);
3️⃣ Ciocana: str. Ginta Latină 16
(se schimbă destinația terenului din S - zone ce nu permit zone de locuit, comerciale sau industriale în R7 - locuințe colective dense și înalte, aici poze cu blocurile care urmează să apară: https://bit.ly/34KdhI3);
4️⃣ Buiucani: str. Ghidighici 5, în parcarea de la „Niagara”
(se schimbă destinația terenului din C6 - zone comerciale în zone de agrement în R6 - locuințe colective de densitate medie aici poze: https://bit.ly/3GFeZI3 și aici un reportaj făcut la fața locului: https://bit.ly/3GClMSJ);
5️⃣ Centru: str. Testemițeanu 31
(se schimbă destinația terenului din Re -zonă de revitalizare în R7 - locuințe colective dense și înalte);
6️⃣ Ciocana: str. Meșterul Manole – Maria Dragan – Otovasca – str-la Uzinelor – consilierilor nu le-a fost transmis proiectul final spre analiză.

📌 Fac apel către companiile de construcție și autoritățile publice locale ca atunci când implementează proiecte să respecte toate procedurile. Trebuie să construim cu respect față de oameni, natură şi monumente istorice. În acest sens, Agenția pentru Supraveghere Tehnică, în 2022, nu a aprobat darea în exploatare a mai multor blocuri, care erau construite cu abateri. Susținem dezvoltarea orașului, dar nu cu încălcări de legislație.

✔️ Mă bucur că în instituțiile statului încă sunt funcționari care lucrează în interesul cetățenilor și nu pot admite astfel de încălcări. Nici nu vreau să mă gândesc în ce aglomerație de clădiri se poate transforma Chișinăul, dacă se continuă cu aprobarea unor astfel de PUZ-uri.
​​🛳 Republica Moldova a aderat la Convenția privind facilitarea traficului maritim internațional. Complexul portuar Giurgiulești va opera un număr mai mare de nave, prevenind întârzierile inutile în traficul maritim.

Implementarea prevederilor Convenției va ajuta la prevenirea întârzierilor inutile în traficul maritim, în special:
✔️ va fi facilitat traficul în port;
✔️ vor fi reduse formalitățile de intrare/ieșire a navelor;
✔️ va fi îmbunătățit schimbul de date între state privind traficul de nave, mărfuri și pasageri;
✔️ va fi creat creat ghișeului unic electronic în port unde armatorii/operatorii navelor și agenții de nave pot îndeplini obligațiile de raportare în format electronic aplicate navelor care sosesc și pleacă din port, la un sistem informațional electronic aplicat tuturor autorităților de control vizate;
✔️ va fi redus timpul de control al autorităților;
✔️ vor fi reduse cheltuielile autorităților și armatorilor navelor.
Detalii: bit.ly/3CWjIWy

▶️ Tot astăzi, a fost aprobat proiectul prin care Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova a fost împuternicit să negocieze și să încheie un contract cu compania de avocații care ne va reprezenta interesele la examinarea cererii de arbitraj depuse de RTI „Rotalin Gas Trading” AG și „Rotalin Gaz Trading” SRL împotriva Republicii Moldova, pendinte în faţa Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (SUA). Detalii: bit.ly/3kkoGpP
​​Faceți cunoștință cu Alex, din or. Ungheni. Alex stingea luminile în plus la școală și acasă, plus îndemna părinții, colegii și profesorii să reducă consumul de energie. Pentru mine, dar și pentru toată țara, Alex este un exemplu de solidaritate. 🙏 Mulțumesc, Alex!
​​📺 Prieteni, diseară ne vedem la emisiunea Cutia Neagră, cu Mariana Rață.
​​Am discutat cu oamenii din Sîngerei, primarii și reprezentanți din consiliul raional despre problemele din localități, am ascultat care le sunt așteptările și am stabilit cum să implementăm proiecte care să le îmbunătățească viața. M-am bucurat să anunț că ministerul deja are prevăzute acțiuni concrete la problemele semnalate.

🚍 De exemplu, primarul satului Cubolta, Alexandru Sîrbu, care este cea mai îndepărtată localitate de centrul raional, a vorbit despre problema rutelor interraionale și neregulile pe care le fac transportatorii de pasageri. L-am anunțat că în acest an vom face modificări la Codul Transportului, unde vom oferi primăriilor mai multe drepturi pentru gestiunea transportului de pasageri.

🏘 M-am bucurat să văd interes pentru programul Guvernamental ,,Satul European”. Primarii mi-au spus că ei deja pregătesc setul de documente și așteaptă lansarea următorului apel, iar 11 primării deja implementează proiecte.

🛣 Am discutat și despre drumuri. Drumul G50 este o prioritate pentru raion, iar drumul central la orașului Singerei va fi reabilitat cu suportul guvernului.

🚰 De asemenea, și conectarea localităților la rețelele de apă și sanitație. Prioritate este stația de epurare din or. Sîngerei și proiectul de extindere a Apeductului Sîngerei spre Cotiujeni și Prepeliță.

🟡 Mulțumesc, colegi. Facem proiecte pentru oameni!
​​Am mers la Gimnaziul ,,Vitalie Ceban” din satul Alexandreni, raionul Sîngerei pentru a dona o parte din cărțile adunate în cadrul campanie ,,Biblioteca de sub brad”, lansată de Guvernul Republicii Moldova.

📚 Am discutat cu elevii, i-am încurajat să rămână curioși și să citească cât mai mult. Profesorilor le-am mulțumit pentru dedicație.

▶️ Totodată, am discutat despre necesitatea lansării unui program aparte pentru ca școlile să poată aplica la proiecte de eficiență energetică.

Lectură plăcută, copii!
​​🏘 Condiții mai bune pentru copiii din raionul Sîngerei. În oraș au fost construite două mini stadioane, iar în com Bălășești au fost amenajate mai multe terenuri de joacă și reabilitată scena de vară.

🏃🏻 I-am găsit pe copiii din com. Bălășești la terenul de joacă. Bucuroși, mi-au spus că acum le este mai interesant afară. Am discutat și cu părinții acestora, le-am spus că urmează să realizăm mai multe proiecte pentru satele noastre din cadrul programului guvernamental ,,Satul European”.

În or. Sîngerei au fost construite două mini stadioane, au fost amenajate șase pavilioane la o grădiniță, reparată calea de acces și executate alte lucrări conexe.

🟡 Generațiile următoare vor avea un mediu mai bun pentru a se dezvolta și petrece timpul. Este rolul nostru să ajutăm primarii să implementeze proiecte, să dezvolte localitățile și să creeze condiții astfel încât cetățenii și copiii acestei țări să aleagă să rămână acasă.
În anul 2022, în ciuda multiplelor crize, am construit o bază trainică pentru viitorul țării noastre. În 2023, Moldova este gata treacă de la crize la construcție, de la dificultăți la dezvoltare. Va fi anul în care vom construi și mai mult, vom face și mai mult proiecte pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a oamenilor. Vom merge spre o Moldovă care va arăta altfel decât în trecut. Moldova va fi mai modernă și mai puternică.

✔️ În acest sens, avem șase obiective mari pe care ne vom concentra la minister, în 2023:
1️⃣ Mai multă energie regenerabilă, mai multe panouri solare și mai multe instalații eoliene. Vom selecta primele proiecte mari de investiții în centrale de generarea a energie regenerabile;
2️⃣ Mai multe drumuri europene. Vom iniția proiecte de peste 12 mlrd de lei pentru reabilitarea drumurilor;
3️⃣ Mai multe proiecte pentru satele noastre. Vom lansa un nou concurs de proiecte pentru Satul European;
4️⃣ Mai mult transport modern. Vom face regulă în transportul de pasageri prin digitalizare;
5️⃣ Mai multă regulă în construcții. Vom aproba Codul Urbanismului și Construcțiilor;
6️⃣ Roaming ca acasă în întreaga Uniune Europeană, la fel, cum am făcut cu România. Vom plăti mai puțin atunci când folosim internetul sau telefonul mobil în afara țării.

🟡 Am arătat lumii întregi că moldovenii sunt puternici, muncitori, hotărâți și merită condiții mai bune de trai. Cu dumneavoastră alături, sunt sigur că vom reuși! Am reușit anul trecut, vom reuși și mai multe în 2023. Vă mulțumesc.

Video: https://www.facebook.com/SpinuAndreiMD/videos/1327101631446402
Prieteni, stimați reprezentați ai mass-media,

pe link-ul de mai jos găsiți toate contractele semnate în anul 2022 între Energocom și MGRES. Vom continua să asigurăm țara cu resurse energetice și vom avea grijă că informațiile referitor la acțiunile guvernului în domeniul energetic să fie publice.

Link la documente: https://bit.ly/40bLFUH
​​📺 Prieteni, sunt la București. Diseară voi merge la Digi24 pentru un interviu, în cadrul Jurnalului de Seară.

🎥 Veți putea urmări LIVE interviul, aici, pe pagina mea, începând cu ora 20:30. Pe curând.
​​🇲🇩🤝🇷🇴 Sunt la București. Am discutat cu Virgil Popescu, Ministrul Energiei al României, despre principalele priorități bilaterale din domeniul energetic.

▶️ livrarea de gaze și energie electrică;
▶️ interconectarea liniilor electrice de înaltă tensiune (Bălți - Suceava);
▶️ investiții românești în sectorul energetic din țara noastră;
▶️ colaborarea în domeniul energiei nucleare;

Tot azi, am avut întâlniri cu principalele companii românești din domeniul energetic: Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom, Transelectrica, Hidroelectrica.

Am zis-o în repetarea rânduri, securitatea energetică a țării noastre poate fi asigurată doar prin și cu ajutorul 🇷🇴României. Mulțumesc pentru tot suportul de până acum și sunt sigur că vom reuși și mai mult în 2023!
Guide on How to Download Instagram Videos Effortlessly