Andrei Spînu 🇲🇩🇪🇺
2.62K subscribers
40 photos
3 videos
755 links
Construim Moldova Europeană!
Download Telegram
Pace, liniște și gânduri bune. 🤗 Vă cuprind și vă doresc sărbători luminoase alături de familie!
​​Maia Sandu: "Azi vreau să anunț două lucruri importante pentru dezvoltarea și europenizarea Moldovei - finalizarea a 100 de proiecte din Programul Național „Satul European” și lansarea proiectelor Satul European Expres”.

La Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, am pornit acest program cu încrederea că oamenii din localitățile noastre vor avea condiții mai bune de viață. Într-un termen scurt, sute de proiecte în toată țara au început a fi realizate.

Azi, deja 100 de localități beneficiază de rezultatele programului: iluminat stradal, apeducte și canalizare, școli și grădinițe mai bune, terenuri de joacă și sportive moderne.

Alte peste 390 de proiect sunt în realizare. Lansare inițiativei Satul European Expres va permite localităților să rezolve problemele oamenilor foarte rapid. Sunt sigur că echipa de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, colegii de la Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală vor crea toate condițiile ca primăriile să beneficieze de acest program rapid.

Sunt mândru de fiecare dintre colegi care au contribuit la acest rezultat. Lilia Dabija mult spor, Ana Mardare - bravo!
Ilan Șor a rămas fără mandatul de deputat - Parlamentul a votat o hotărâre în acest sens. Decizia vine urmare a condamnării acestuia de către Curtea de Apel la 15 ani de pușcărie.

Nu au votat pentru hotărâre deputații socialiști și comuniști.
​​🇲🇩 Astăzi, Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, a anunțat că țara noastră va fi gazda Summitului Comunității Politice Europene🇪🇺. Altfel spus, pe 1 iunie, 50 de lideri ai țărilor europene vor fi în s. Bulboaca, r. Anenii Noi, castelul Mimi.

Eu nu sunt sigur că noi, cetățenii țării noastre, înțelegem pe deplin importanța acestui eveniment. Pe scurt:
✔️ Pentru prima data în istoria țării noastre, Moldova va fi în mijlocul celui mai important eveniment politic la nivel european;
✔️ Odată cu acest eveniment, Moldova, pentru prima dată, va contribui direct la organizarea politică a întregului spațiu european;
✔️ Moldova, se va integra, de facto, în procesele politice și decizionale la nivel european. Altfel spus, devenim parte a unui "puzzle" mai mare, mai important și mai puternic;

Probabil mulți se vor întreba, dar ce avem noi din asta 🙂? Oameni buni, e simplu, mai jos doar câteva lucruri:
✔️ Sute de oameni vor vizita țara noatră, ne vor cunoaște cultura și locurile, iar despre s. Bulboaca și Moldova se va vorbi la toate televiziunile lumii;
✔️ Vom putea vorbi despre planurile noastre cu 50 de lideri europeni și vom solicita suport pentru dezvoltarea țării noastre: drumuri, roaming, cale ferată, securitate, poduri etc.;
✔️ Vom promova economia țării și produsele noastre;
✔️ Vom invita investitori din țările europene să vină să investească aici și să creeze locuri de muncă;
✔️ ... și vom fi mândri de țara noastră, precum suntem mândri atunci când ne invităm oaspeții la noi acasă;

Hai, Moldova!
Adunarea Națională „Moldova Europeană” trebuie să ne unească pe toți. Să spunem clar că viitorul nostru și al copiilor noștri este în Uniunea Europeană🇪🇺. Săptămâna aceasta, Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, a început consultările referitor la evenimentul din 21 mai. Primele întrevederi au avut loc cu:

➡️ Reprezentanți ai societății civile;
➡️ Rectorii universităților;
➡️ Organizațiile de tineret din țara noastră;
➡️ Oamenii de cultură.

În săptămânile următoare, vor urma întâlnirile și discuțiile pentru consolidarea suportul național pentru integrarea europeană. Oameni buni, pe 21 mai, toți venim în Piața Marii Adunări Naționale. E momentul să ne facem auziți.
🔵 373 - Program pentru susținerea antreprenorilor 

Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat lansarea Programului pentru susținerea antreprenorilor.

Prin intermediul programului 373, întreprinderile mici și mijlocii vor putea accesa credite pe termen lung cu dobândă redusă și fixă: 

▶️ 3 - 3% rata dobânzii la creditele în valută străină € sau $ 
▶️ 7 - 7% rata dobânzii la creditele în Lei 
▶️ 3 - perioada maximă de grație pentru creditele cu maturitatea de până la 7 ani  

373 este un program de încurajare a antreprenorilor să se dezvolte, să deschidă locuri de muncă și să contribuie la creșterea economică.
​​În ultimii doi ani, țara noastră a făcut un salt enorm în asigurarea libertății presei. Este un semnal puternic că în Moldova se consolidează democrația și dreptul la libera exprimare. Încă mai avem de lucru, în mod special acum când propaganda, minciuna și dezinformarea sunt folosite ca și arme de război.

De ziua Mondială a Libertății Presei încurajez cetățenii să fie alături de jurnaliștii curajoși și corecți. Să susținem presa liberă, ei muncesc ca noi toți să putem trăi într-o țară liberă.

🙏 Vă mulțumim!
​​📺 Prieteni, diseară voi participa la emisiunea Cabinetul din umbră, cu Vitalie Călugăreanu.
​​Am fost întrebat dacă mă simt responsabil de situația din energetică. Da, mă simt responsabil pentru două lucruri:

1️⃣ Am scăpat țara de influența Federației Ruse în sectorul energetic. Moldova nu va mai putea fi șantajată energetic, cum a fost în trecut;
2️⃣ Am asigurat țara cu resurse energetice și am trecut de două cele mai complicate ierni (2021-2022, 2022-2023) din istoria independenței țării noastre;

Sectorul energetic este mai pregătit ca niciodată să facă față oricărei crize. Avem mai multe alternative de a cumpăra electricitate și gaz.

Mulțumesc tuturor celor care au fost implicați. Mulțumesc oamenilor care au susținut eforturile noastre și cu care am făcut front comun pentru a asigura independența energetică a țării noastre.
​​Vorba din popor: "După război, mulți eroi". Urmăresc unele speculații lansate în spațiul public referitor la cantitatea de gaz cumpărată pentru a trece cu bine de iarna 2022-2023. Mai jos, un pic pe lung, voi face claritate referitor la argumentele care au stat la baza procurărilor volumelor de gaz necesare pentru țara noastră.

Să le luăm pe rând:

1️⃣ În luna august 2022, Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern cu privirea la aprobarea unor măsuri de prevenire și
atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare
a furnizării gazelor naturale și pregătire pentru perioada
sezonului de încălzire 2022-2023. Link la HG: https://bit.ly/3LVdQC3.
2️⃣ Conform HG de mai sus, Anexa 2, Tabelul 1, necesarul de gaz pentru perioada de încălzire octombrie - aprilie a fost calculat un necesar de 961,5 mln m3 de gaz. Calculele s-au bazat pe consumul de gaze din anii precedenți. Vedeți imaginea atașată.
3️⃣ Una din măsurile luate de către Guvern a fost să trecem Termoelectrica de la consum de gaze la consum de păcură. Conform tabelului 7, din Anexa 2, aceeași HG, economia de gaz de la această măsura este de 264 mln m3. de gaz.
4️⃣ Un alt indicator luat în calcul a fost economiile voluntare ale cetățenilor și economiei de aproximativ 15%. Aproximativ 105 mln m3.
5️⃣ Pornind de la aceste cifre, cantitatea de gaz necesară pentru a fi stocată: 961,5 mln m3 - 264 mln m3 (economie termoelectrica) - 105 mln m3 (economie voluntară) = 592,5 mln m3. de gaz;

Deci, pentru a ne asigura că trecem cu bine de iarna 2022-2023, era nevoie să ne asigurăm că avem aproximativ 592,5 mln m3 de gaz. În acest sens, pentru a se asigura procurarea acestor volume de gaz, Guvernul a luat un credit de 300 mln de EUR de la BERD și a alocat bani din bugetul statului pentru Energocom.

Ce volume de gaz a achiziționat Energocom:

mai 2022: 24,5 mln m3;
august 2022: 10 mln m3;
septembrie 2022: 25 mln m3;
octombrie 2022: 72,5 mln m3;
noiembrie 2022: 238,9 mln m3;
decembrie 2022: 59,3 mln m3;
ianuarie 2023: 165 mln m3 (Dintre care 57 mln m3 de gaz au fost achiziționate la un preț de aproximativ 630 EUR/mia de m3. Acești 57 mln m3 de gaz au fost achiziționate pentru a reduce prețul stocului de gaz);
Total: 595,2 mln m3;

Vreau să fie clar și riscurile analizate în toamna anului 2022:

✔️ Riscul unei ierni geroase. În mod special, prognozele vorbeau despre temperaturi joase în perioada februarie - martie 2023. Întreg spațiu european se pregătea de o iarnă complicată. Uniunea Europeană a decis și a obligat statele membre să depoziteze minim 80% din capacitățile de stocare până la data de 1 noiembrie 2022. Ultimele date arată că la finalul iernii, stocurile de gaz ale Europei erau pline în proporție de 56%, pe când în anii precedenți media rezervelor de gaz la final de iarnă era de 34%;
✔️ Riscul stopării a oricărei livrări de gaze din Federația Rusă către Europa, inclusiv către Moldova. Reamintesc că în octombrie 2022, Gazprom a redus volumele pentru Moldova cu 30%, în noiembrie cu peste 50%, iar începând cu decembrie 2022 malul drept nu a mai primit gaz din partea Gazprom;
✔️ Riscul deconectărilor masive de energie electrică și necesitatea de a utiliza gaz pentru a produce electricitate. Și aici, reamintesc că în luna noiembrie 2022, după bombardamentele Federației Ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina, în Moldova am avut două deconectări masive, în toată țara, de energie electrică. Prețurile la electricitate în luna noiembrie și decembrie depășeau 300 - 400 EUR/MWh. Ucraina stopase exportul de energie electrică. România avea deficit de energie electrică pentru consumul propriu.
În ultimele zile, mercenarii politici ai Kremlinului încearcă din răsputeri să transmită mesaje anti Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Ei, acești trădători de țară, trebuie ignorați. Istoria îi va judeca. Ei se tem că își vor pierde locurile de muncă plătite de Kremlin pentru a ține Moldova sub ciubota rusească.

Noi, oamenii, trebuie să ne organizăm. Pe 21 mai să fim mulți, din toată țara. Să vorbim într-o voce, să transmitem tuturor că viitorul nostru este Moldova Europeană🇪🇺.

Buneii și părinții noștri au luptat pentru independență și suveranitate. Noi vom lupta pentru pace, libertate, prosperitate. Noi, pe 21 mai, vom lupta pentru viitorul european al copiilor noștri. Hai, Moldova🇲🇩!
Mâine, 9 mai, e Ziua Europei🇪🇺. Unii rătăciți politici ne vor spune altceva. Ei nu merită atenția noastră, să îi ignorăm. Moldova🇲🇩 este și va fi o țară europeană, să ne bucurăm de acest lucru.
🇲🇩🇪🇺:🇩🇪🇫🇷🇮🇹🇪🇸🇵🇱🇷🇴🇳🇱🇧🇪🇨🇿🇬🇷🇸🇪🇵🇹🇭🇺🇦🇹🇧🇬🇩🇰🇫🇮🇸🇰🇮🇪🇭🇷🇱🇹🇸🇮🇱🇻🇪🇪🇨🇾🇱🇺🇲🇹
Maia Sandu: Dragi moldoveni din diasporă, vă îndemn să fim uniți pe 21 mai. Dacă sunteți departe de Moldova, vă puteți aduna în orașele în care vă aflați. Deja tot mai mulți cetățeni din diasporă se organizează pentru a fi împreună pe 21 mai. Puteți afla unde se adună moldovenii pe moldovaeuropeana.md/diaspora/.

Pe 21 mai spunem într-o singură voce, oriunde ne-am afla, că viitorul țării noastre este în Uniunea Europeană.
Hai, Moldova🇲🇩. Hai, Soarele și Luna. Hai, Pasha Parfeni!
Igor Grosu: "🇲🇩Republica Moldova se retrage din Acordul privind
Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI)"


Este clar, Kremlinul a folosit CSI pentru a-și păstra influența în țara noastră. Ne-au impus embargouri la produsele noastre, ne-au șantajat energetic în plină iarnă, ne ocupă o parte din teritoriu prin menținerea armatei rusești, ne-au atacat suveranitatea și independența țării noastre. Această organizație nu a slavat pe nimeni nici măcar de război și evident că nu poate reprezenta o structură care să promoveze pacea și stabilitatea.

Pas cu pas, luăm deciziile necesare pentru a asigura un viitor în pace și prosperitatea. Ieșim din CSI și ne integrăm hotărâți în Uniunea Europeană. UE🇪🇺 reprezintă pace, dezvoltare economică și viață bună pentru viitorul copiilor noștri.
🔵 Secretarul General al Guvernului, Artur Mija, a oferit în cadrul unei conferințe de presă detalii privind Adunarea „Moldova Europeană” din 21 mai, ora 11.00:

▶️ siguranța oamenilor la Adunarea „Moldova Europeană” este în prim plan, inspectoratul de poliție, instituțiile statului vor preveni orice încercare de violență și vor asigura ordinea și liniștea

▶️ harta parcărilor amenajate o puteți găsi pe https://moldovaeuropeana.md/harta-parcari/

▶️ PMAN este rezervată pentru Adunare, lucru decis de CSE

▶️ în diasporă moldovenii se adună în 33 de orașe europene – harta o puteți găsi pe https://moldovaeuropeana.md/diaspora/

▶️ MAI va asigura fluidizarea traficului, așa încât cetățenii care doresc să ajungă la Adunare să o poată face liber, neîngrădit și fără obstacole

▶️ numărul de unități de transport public din Chișinău și suburbii va fi suplimentat

▶️ mai multe detalii găsiți pe pagina evenimentului - moldovaeuropeana.md
De ce este nevoie ca duminică, 21 mai, să fim cu toți în Piața Marii Adunări Naționale la Adunarea Națională „Moldova Europeană”:

▶️ Mergem pentru a ne ajuta unii pe alții. Îmi aduc aminte când eram copil și mergeam la clacă. Ne adunam și culegeam strugurii sau porumbul de pe deal. Mergeam pe rând, la bunei, la părinți etc. Era mai cu spor. Integrarea europeană va fi mai cu spor dacă vom avea o clacă națională, o clacă în care fiecare va pune umărul în anii care urmează. Doar împreună vom reuși.

▶️ Mergem să arătăm că suntem uniți. În ultimii 2 ani, tot mai mulți rătăciți politici și trădători vor să ne dezbine. Pe 21 mai, umăr la umăr, vom sta uniți pentru visul nostru european. Nu vom permite nimănui să ne impună o agendă străină.

▶️ Mergem pentru a arăta tuturor drumul pe care l-a ales Moldova🇲🇩. Drumul nostru e calea spre pace, spre libertate, spre respect pentru oameni. Noi nu ne dorim război, ne dorim să creștem copiii în liniște și să putem să le oferim un viitor acasă, în țara noastră. Drumul nostru este european🇪🇺!

Ce facem duminică? Ne vedem la adunare. Vă cuprind 🤗.
🔵Programul Adunării „Moldova Europeană, din 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale

Detalii pe: https://bit.ly/45coewT
​​Duminică, merg în Piața Marii Adunări Naționale, la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, pentru cei doi copii ai mei. Vreau ca ei să trăiască într-o țară cu pace, într-o țară liberă. Duminică, la ora 11:00, ne vedem în piață. Hai, Moldova🇲🇩!
​​Hai, Moldova! 🇲🇩🇪🇺
How to Easily Find YouTube Videos: A Comprehensive Guide