Andrei Spînu 🇲🇩🇪🇺
2.62K subscribers
42 photos
4 videos
775 links
Construim Moldova Europeană!
Download Telegram
​​📺 Prieteni, diseară voi participa la emisiunea Cabinetul din umbră, cu Vitalie Călugăreanu.
​​Am fost întrebat dacă mă simt responsabil de situația din energetică. Da, mă simt responsabil pentru două lucruri:

1️⃣ Am scăpat țara de influența Federației Ruse în sectorul energetic. Moldova nu va mai putea fi șantajată energetic, cum a fost în trecut;
2️⃣ Am asigurat țara cu resurse energetice și am trecut de două cele mai complicate ierni (2021-2022, 2022-2023) din istoria independenței țării noastre;

Sectorul energetic este mai pregătit ca niciodată să facă față oricărei crize. Avem mai multe alternative de a cumpăra electricitate și gaz.

Mulțumesc tuturor celor care au fost implicați. Mulțumesc oamenilor care au susținut eforturile noastre și cu care am făcut front comun pentru a asigura independența energetică a țării noastre.
​​Vorba din popor: "După război, mulți eroi". Urmăresc unele speculații lansate în spațiul public referitor la cantitatea de gaz cumpărată pentru a trece cu bine de iarna 2022-2023. Mai jos, un pic pe lung, voi face claritate referitor la argumentele care au stat la baza procurărilor volumelor de gaz necesare pentru țara noastră.

Să le luăm pe rând:

1️⃣ În luna august 2022, Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern cu privirea la aprobarea unor măsuri de prevenire și
atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare
a furnizării gazelor naturale și pregătire pentru perioada
sezonului de încălzire 2022-2023. Link la HG: https://bit.ly/3LVdQC3.
2️⃣ Conform HG de mai sus, Anexa 2, Tabelul 1, necesarul de gaz pentru perioada de încălzire octombrie - aprilie a fost calculat un necesar de 961,5 mln m3 de gaz. Calculele s-au bazat pe consumul de gaze din anii precedenți. Vedeți imaginea atașată.
3️⃣ Una din măsurile luate de către Guvern a fost să trecem Termoelectrica de la consum de gaze la consum de păcură. Conform tabelului 7, din Anexa 2, aceeași HG, economia de gaz de la această măsura este de 264 mln m3. de gaz.
4️⃣ Un alt indicator luat în calcul a fost economiile voluntare ale cetățenilor și economiei de aproximativ 15%. Aproximativ 105 mln m3.
5️⃣ Pornind de la aceste cifre, cantitatea de gaz necesară pentru a fi stocată: 961,5 mln m3 - 264 mln m3 (economie termoelectrica) - 105 mln m3 (economie voluntară) = 592,5 mln m3. de gaz;

Deci, pentru a ne asigura că trecem cu bine de iarna 2022-2023, era nevoie să ne asigurăm că avem aproximativ 592,5 mln m3 de gaz. În acest sens, pentru a se asigura procurarea acestor volume de gaz, Guvernul a luat un credit de 300 mln de EUR de la BERD și a alocat bani din bugetul statului pentru Energocom.

Ce volume de gaz a achiziționat Energocom:

mai 2022: 24,5 mln m3;
august 2022: 10 mln m3;
septembrie 2022: 25 mln m3;
octombrie 2022: 72,5 mln m3;
noiembrie 2022: 238,9 mln m3;
decembrie 2022: 59,3 mln m3;
ianuarie 2023: 165 mln m3 (Dintre care 57 mln m3 de gaz au fost achiziționate la un preț de aproximativ 630 EUR/mia de m3. Acești 57 mln m3 de gaz au fost achiziționate pentru a reduce prețul stocului de gaz);
Total: 595,2 mln m3;

Vreau să fie clar și riscurile analizate în toamna anului 2022:

✔️ Riscul unei ierni geroase. În mod special, prognozele vorbeau despre temperaturi joase în perioada februarie - martie 2023. Întreg spațiu european se pregătea de o iarnă complicată. Uniunea Europeană a decis și a obligat statele membre să depoziteze minim 80% din capacitățile de stocare până la data de 1 noiembrie 2022. Ultimele date arată că la finalul iernii, stocurile de gaz ale Europei erau pline în proporție de 56%, pe când în anii precedenți media rezervelor de gaz la final de iarnă era de 34%;
✔️ Riscul stopării a oricărei livrări de gaze din Federația Rusă către Europa, inclusiv către Moldova. Reamintesc că în octombrie 2022, Gazprom a redus volumele pentru Moldova cu 30%, în noiembrie cu peste 50%, iar începând cu decembrie 2022 malul drept nu a mai primit gaz din partea Gazprom;
✔️ Riscul deconectărilor masive de energie electrică și necesitatea de a utiliza gaz pentru a produce electricitate. Și aici, reamintesc că în luna noiembrie 2022, după bombardamentele Federației Ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina, în Moldova am avut două deconectări masive, în toată țara, de energie electrică. Prețurile la electricitate în luna noiembrie și decembrie depășeau 300 - 400 EUR/MWh. Ucraina stopase exportul de energie electrică. România avea deficit de energie electrică pentru consumul propriu.
În ultimele zile, mercenarii politici ai Kremlinului încearcă din răsputeri să transmită mesaje anti Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Ei, acești trădători de țară, trebuie ignorați. Istoria îi va judeca. Ei se tem că își vor pierde locurile de muncă plătite de Kremlin pentru a ține Moldova sub ciubota rusească.

Noi, oamenii, trebuie să ne organizăm. Pe 21 mai să fim mulți, din toată țara. Să vorbim într-o voce, să transmitem tuturor că viitorul nostru este Moldova Europeană🇪🇺.

Buneii și părinții noștri au luptat pentru independență și suveranitate. Noi vom lupta pentru pace, libertate, prosperitate. Noi, pe 21 mai, vom lupta pentru viitorul european al copiilor noștri. Hai, Moldova🇲🇩!
Mâine, 9 mai, e Ziua Europei🇪🇺. Unii rătăciți politici ne vor spune altceva. Ei nu merită atenția noastră, să îi ignorăm. Moldova🇲🇩 este și va fi o țară europeană, să ne bucurăm de acest lucru.
🇲🇩🇪🇺:🇩🇪🇫🇷🇮🇹🇪🇸🇵🇱🇷🇴🇳🇱🇧🇪🇨🇿🇬🇷🇸🇪🇵🇹🇭🇺🇦🇹🇧🇬🇩🇰🇫🇮🇸🇰🇮🇪🇭🇷🇱🇹🇸🇮🇱🇻🇪🇪🇨🇾🇱🇺🇲🇹
Maia Sandu: Dragi moldoveni din diasporă, vă îndemn să fim uniți pe 21 mai. Dacă sunteți departe de Moldova, vă puteți aduna în orașele în care vă aflați. Deja tot mai mulți cetățeni din diasporă se organizează pentru a fi împreună pe 21 mai. Puteți afla unde se adună moldovenii pe moldovaeuropeana.md/diaspora/.

Pe 21 mai spunem într-o singură voce, oriunde ne-am afla, că viitorul țării noastre este în Uniunea Europeană.
Hai, Moldova🇲🇩. Hai, Soarele și Luna. Hai, Pasha Parfeni!
Igor Grosu: "🇲🇩Republica Moldova se retrage din Acordul privind
Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI)"


Este clar, Kremlinul a folosit CSI pentru a-și păstra influența în țara noastră. Ne-au impus embargouri la produsele noastre, ne-au șantajat energetic în plină iarnă, ne ocupă o parte din teritoriu prin menținerea armatei rusești, ne-au atacat suveranitatea și independența țării noastre. Această organizație nu a slavat pe nimeni nici măcar de război și evident că nu poate reprezenta o structură care să promoveze pacea și stabilitatea.

Pas cu pas, luăm deciziile necesare pentru a asigura un viitor în pace și prosperitatea. Ieșim din CSI și ne integrăm hotărâți în Uniunea Europeană. UE🇪🇺 reprezintă pace, dezvoltare economică și viață bună pentru viitorul copiilor noștri.
🔵 Secretarul General al Guvernului, Artur Mija, a oferit în cadrul unei conferințe de presă detalii privind Adunarea „Moldova Europeană” din 21 mai, ora 11.00:

▶️ siguranța oamenilor la Adunarea „Moldova Europeană” este în prim plan, inspectoratul de poliție, instituțiile statului vor preveni orice încercare de violență și vor asigura ordinea și liniștea

▶️ harta parcărilor amenajate o puteți găsi pe https://moldovaeuropeana.md/harta-parcari/

▶️ PMAN este rezervată pentru Adunare, lucru decis de CSE

▶️ în diasporă moldovenii se adună în 33 de orașe europene – harta o puteți găsi pe https://moldovaeuropeana.md/diaspora/

▶️ MAI va asigura fluidizarea traficului, așa încât cetățenii care doresc să ajungă la Adunare să o poată face liber, neîngrădit și fără obstacole

▶️ numărul de unități de transport public din Chișinău și suburbii va fi suplimentat

▶️ mai multe detalii găsiți pe pagina evenimentului - moldovaeuropeana.md
De ce este nevoie ca duminică, 21 mai, să fim cu toți în Piața Marii Adunări Naționale la Adunarea Națională „Moldova Europeană”:

▶️ Mergem pentru a ne ajuta unii pe alții. Îmi aduc aminte când eram copil și mergeam la clacă. Ne adunam și culegeam strugurii sau porumbul de pe deal. Mergeam pe rând, la bunei, la părinți etc. Era mai cu spor. Integrarea europeană va fi mai cu spor dacă vom avea o clacă națională, o clacă în care fiecare va pune umărul în anii care urmează. Doar împreună vom reuși.

▶️ Mergem să arătăm că suntem uniți. În ultimii 2 ani, tot mai mulți rătăciți politici și trădători vor să ne dezbine. Pe 21 mai, umăr la umăr, vom sta uniți pentru visul nostru european. Nu vom permite nimănui să ne impună o agendă străină.

▶️ Mergem pentru a arăta tuturor drumul pe care l-a ales Moldova🇲🇩. Drumul nostru e calea spre pace, spre libertate, spre respect pentru oameni. Noi nu ne dorim război, ne dorim să creștem copiii în liniște și să putem să le oferim un viitor acasă, în țara noastră. Drumul nostru este european🇪🇺!

Ce facem duminică? Ne vedem la adunare. Vă cuprind 🤗.
🔵Programul Adunării „Moldova Europeană, din 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale

Detalii pe: https://bit.ly/45coewT
​​Duminică, merg în Piața Marii Adunări Naționale, la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, pentru cei doi copii ai mei. Vreau ca ei să trăiască într-o țară cu pace, într-o țară liberă. Duminică, la ora 11:00, ne vedem în piață. Hai, Moldova🇲🇩!
​​Hai, Moldova! 🇲🇩🇪🇺
📝Cetățenii prezenți la Adunarea Moldova Europeană au votat o Rezoluție, prin care au afirmat aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

Textul Rezoluției (RO, RU, EN): https://moldovaeuropeana.md

***

Граждане на собрании «Европейская Молдова» приняли резолюцию, в которой подтвердили стремление Республики Молдова стать полноправным членом Европейского союза.

Текст резолюции (RO, RU, EN): https://moldovaeuropeana.md
​​Așa se încheie o adunare europeană. Ordine și grijă, vă mulțumim oameni buni. 🤗Vă cuprind!
​​Bună dimineața Moldova🇲🇩! Ani la rând s-a vorbit despre necesitatea unei Declarații de la Snagov pentru integrarea europeană a Moldovei, declarație care să ne unească pe toți în jurul acestui obiectiv. Oameni buni, acest lucru s-a întâmplat.

Ieri, în Piața Marii Adunări Naționale, oamenii au votat Rezoluția pentru Moldova Europeană. Zeci de mii de oameni, din țară și din diasporă au vorbit într-o voce. Noi, cetățenii Republicii Moldova, am cerut clasei politice, tuturor partidelor și oamenilor politici de acum și tuturor celor care vor decide soarta țării în viitor 7 lucruri:

1️⃣ Introducerea integrării europene în Constituție;
2️⃣ Începerea rapidă a negocierilor de aderare;
3️⃣ Transpunerea legislației europene;
4️⃣ Lărgirea contextului în care se soluționează pașnic conflictul transnistrean;
5️⃣ Ridicarea nivelului de trai cu sprijin european;
6️⃣ Conectarea infrastructurii la cea a UE și eliberarea de șantaj energetic;
7️⃣ Condamnarea războiului și combaterea activă a persoanelor și rețelelor care vor să aducă războiul în Moldova.

Să fie clar, nimeni și niciodată nu mai poate pune la îndoială acest demers al oamenilor țării noastre. Moldova merge cu fermitate spre integrarea în Uniunea Europeană!
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
Momentul intonării imnului de către Valentina Nafornița, așa cum s-a văzut la Moldova 1! Extraordinar moment
​​🇲🇩🇷🇴 Avem primul pod nou peste Prut construit de la independență încoace. Este construit între localitățile Leova (Moldova) - Bumbăta (România). Peste 3,6 km de drum nou și infrastructura conexă s-a construit în 8 luni. Încă e pod plutitor, dar e un mare pas înainte. Dacă vrem, se poate. Trebuie să construim și mai multe conexiuni cu România, cu 🇪🇺Uniunea Europeană.

Felicitări tuturor celor care au pus umărul!
Zilele acestea în Parlament se votează două hotărâri importante:
1️⃣ Hotărârea Parlamentului pentru susținerea rezoluției Adunării Moldova Europeană🇲🇩,
2️⃣ Hotărârea Parlamentului pentru declararea zilei de 9 mai, Ziua Europei🇪🇺.

Aceste hotărâri vin să reafirme încă odată vocea moldovenilor de la Adunarea Moldova Europeană. Deciziile parlamentului sunt un semnal clar pentru toți: Moldova se rupe de "planul Kremlinului". Pentru țara noastră, acest plan a însemnat sărăcie, șantaj, corupție, război, separatism, propagandă și multă multă nedreptate.

Moldova începe să aibă propriul plan. Acest plan înseamnă integrarea europeană. Acest plan va aduce în țara noastră pace și prosperitate.
TikTok and Fitness: The Rise of Wellness Trends on the Platform