Andrei Spînu 🇲🇩🇪🇺
2.62K subscribers
40 photos
3 videos
755 links
Construim Moldova Europeană!
Download Telegram
​​ Cu regret, Consiliul Municipal Chișinău, totuși, a votat pentru Planurile Urbanistice Zonale care nu respecte normele și sunt cu mari încălcări. Menționez că, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, nu a eliberat aviz general și a solicitat prezentarea corectă a documentelor.

Aceste decizii, pe lângă faptul că sunt ilegale, vor crea mai multe ambuteiaje, vor fi mai puține spații verzi și mai puțin confort pentru locuitorii din Chișinău.

Vom sesiza Oficiul Cancelariei de Stat Chișinău pentru a verifica legalitatea acestor documente. În același timp, reiterez apelul către organele de drept pentru a verifica toate ilegalitățile din domeniul construcțiilor.
​​Astăzi, împreună cu Secretarul de stat în domeniul Dezvoltării Regionale, Ana Mardare, reprezentanții de la minister, dar și reprezentanți de la Agențiile de dezvoltare regională, și parteneri externi, am discutat despre perspectivele și planurile pentru sectorului de aprovizionare cu apă și sanitație.

🚰 În 2022, am construit sute de km de rețele de apeduct și canalizare, am deblocat procese, am găsit resurse de finanțare externe și din bugetul de stat pentru a asigura condiții de sanitație cetățenilor și am planificate proiecte de sute de milioane de euro.

⬇️ Totuși, doar 60% din populația țării are acces la sistemele publice de alimentare cu apă și doar 8,7 la rețeaua de canalizare (bit.ly/3PEEUWm). Această diferență este îngrijorătoare atât pentru sănătatea oamenilor cât și pentru mediu. Cetățenii noștri merită să se bucure de condițiile de sanitație.

▶️ Astfel, în acest an am inclus în Documentul Unic de Program 2022-2024, pentru implementare:
2️⃣6️⃣ de proiecte pe dezvoltare regională, cu un cost total de peste 1, 4 miliarde, dintre care 808.4 mil. lei din bugetul statului (FNDLR);
1️⃣5️⃣2️⃣ de proiecte pe dezvoltare regională în cadrul programului Satul European. Costul total fiind de peste 1 miliard, dintre care 999,1 mil din FNDRL. Menționează că, 3 proiecte deja au fost finalizate, iar altele 17 sunt în derulare.

Tot în acest an, am reușit să deblocăm 6️⃣ proiecte externe, foarte importante:
1️⃣ Aprovizionarea cu apă și canalizare în raionul Cahul (KfW) – 36,4 mil. euro: Guvernul Germaniei – 23,5 mil. euro, UE – 12,9 mil. euro
Proiectul include:
✔️ construcția stației de epurare a apelor uzate;
✔️ construcția stației de captare nouă;
✔️ construcția stație de tratare a apei potabile;
✔️extinderea rețelelor de aprovizionare cu apă și canalizare în localitățile din proximitatea mun. Cahul.

2️⃣ Îmbunătățire a infrastructurii de apă în Moldova Centrală (KfW) – 27,65 mil. euro: Guvernul Germaniei – 25 mil. euro și Guvernul RM (FNDRL) – 2,65 mil. euro
Proiectul include:
✔️ construcția apeductului Chisinău-Stășeni-Călărași, cu extinderea rețelelor de aprovizionare cu apă în localitățile din aceste 2 raioane.

3️⃣ Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova (WB) – 45,6 mil. euro:Asociația Internațională pentru Dezvoltare 44,1 mil euro (credit), Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare/BIRD – 1,55 mil euro (grant).
Proiectul include:
✔️construcția stațiilor de epurare a apelor uzate în mun Soroca și mun. Comrat;
✔️ construcția sistemului de aprovizionare cu apă potabilă în r-nul Rîșcani (Cluster-Prut);
✔️ continuarea construcției apeductului magistral Cahul-Lebedenco-Pelinei-Gavanoasa;
✔️ conectarea or. Vulcănești și Alexandru Ioan Cuza (de le Lebedenco mai departe);
✔️ construcția facilităților igienico-sanitare în cca 100 instituții de învățământ și circa 26 instituții medicale în raioanele Soroca, Găgăuzia, Rîșcani, Cahul;
✔️ elaborarea Planului Național de Amenajare a Teritoriului- secțiunea specializată de aprovizionare cu apă și sanitație;
✔️ dezvoltarea competențelor personalului din APL-uri și operatorilor de servicii de aprovizionare cu apă și sanitație din zona de acoperie a proiectului;
✔️ elaborarea sistemelor de sanitație la nivel local/ individual (fose septice).

4️⃣ Construcția stației de tratare a apei potabile în mun. Edineț (ADA) – 3,92 mil. euro: UE/ADA – 3 mil. euro și contribuția beneficiarului – 0,92 mil. euro
Proiectul include:
✔️construcția stației de tratare a apei potabile mun Edineț;
✔️ reabilitare aducțunii de la captare până la stația de tratare;

5️⃣ ApaSan+
Proiectul include: construcția sistemelor individuale de sanitație (fose septice)

6️⃣ UE/GIZ
✔️cofinanțare proiectelor de dezvoltare locală, incluse în PUP 2022-2024, din 3 raioane selectate.

Rezultate așteptate:
✔️900 km rețele de aprovizionare cu apă construite;
✔️33 sonde arteziene construite / reconstruite;
✔️6 stații de captare a apei construite / reconstruite;
✔️36 stații de tratare / dezinfectare a apei construite / reconstruite;
​​🏭 Moldova are nevoie de noi capacități de producere a energiei electrice, precum și de extindere a încălzirii centralizate, care să fie mai eficiente, să garanteze costuri mai mici pentru consumatori, să polueze mai puțin și care să contribuie la obținerea independenței energetice a țării noastre.

⚡️ Astăzi, la UTM, a fost prezentată și examinată analiza comparativă a tehnologiilor moderne de cogenerare a energiei în cadrul SACET- Chișinău. Este vorba de motoare cu ardere internă, pe gaze naturale, și tehnologia de generare bazată pe ciclu combinat.

M-am bucurat să văd atâta interes din partea mediului academic și a experților de a veni cu soluții eficiente care pot contribui la obținerea independenței energetice a țării noastre.

🤝 Mulțumesc Consiliul Național al Energiei şi Facultății de energetică a Universității Tehnice a Moldovei pentru identificarea acestor soluții și tehnologii de alimentare cu energie termică a municipiului Chișinău cât și pentru promovarea unui sector energetic durabil și eficient.
​​🏤 La centrul administrativ multifuncțional din or. Ștefan Vodă va fi reparat acoperișul și întreaga clădire - eficientizată energetic.

🟡 Acoperișul centrului curge, clădirea se deteriorează și aproape în fiecare an se fac reparații cosmetice, pentru reparație capitală-orașul nu are buget. Acum însă, din cadrul programului Satul European au fost alocați aproape 9 mln de lei pentru modernizarea acestei instituții.

🏤 În acest centru sunt comasate casa de cultură, cercuri de artă, sectorul de poliție, ghișeu de prestări servicii publice, grupuri de acțiune locală și ONG-uri. Tot aici se desfășoară activități pentru cetățenii ucraineni care s-au refugiat la noi în țară.

Modernizarea clădirii va aduce beneficii întregii comunității, în special celor aproape 80 de angajați. Mai mult, odată cu renovarea centrului vor fi create noi locuri de muncă și deschise 7 servicii locale noi.
​​ Două proiecte importante votate astăzi în ședinta Guvernului de la Ștefan Vodă:

1️⃣ Vor fi reabilitați și supervizați 50 de km de drum:
✔️R34 Hînceşti – Leova – Cahul – Giurgiulești, sectorul III, Cantemir – Cahul- 43 km;
✔️Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontiera cu România, construcția sectorului lipsă, sectorul de ocolire al or. Cimișlia- 7 km.
▶️ Reconstrucția acestor drumuri va fi posibilă datorită extinderii acordul de finanțare cu BEI, în valoare de 100 mil euro pentru suplinirea și realizarea în continuare a Proiectului „Moldova Drumuri III”.

2️⃣ 6 proiecte noi de dezvoltare locală au fost incluse în lista proiectelor prioritare de dezvoltare locală pentru finanțare din sursele Fondului național pentru dezvoltarea regională și locală” (FNDRL):
✔️ s. Prajila, r-nul Florești - construcția rețelelor de apeduct;
✔️ s. Verejeni, r-nul Telenești - evacuarea și epurarea apelor uzate;
✔️ or. Vadul lui Vodă, mun. Chișinău - construcția rețelelor de alimentare cu apă din cartierul locativ nou;
✔️ com. Mingir, r-nul Hîncești - modernizarea casei de cultură;
✔️ or. Șoldănești, r-nul Șoldănești- implementarea proiectului ,,Piața agricolă regională Șoldănești”;
✔️ com. Valea Mare, r-nul Ungheni - proiectul ,,Apa – izvorul vieții și dezvoltării economice”.

🟡 Construim drumuri de calitate și dezvoltăm satele Moldovei. Asta am promis, iar cetățenii deja se pot bucura de rezultate.
​​1️⃣2️⃣ km de drum, de pe traseul R31 - Tudora - Palanca - frontiera cu Ucraina, au fost reabilitați. Acum, accesul spre vama Palanca va fi mai sigur, iar locuitorii din zona de frontieră vor merge pe un drum mai bun.

🛣Lucrările au inclus:
✔️ extinderea drumului;
✔️ amenajarea drumurilor laterale;
✔️ amenajarea trotuarelor;
✔️amenajarea platformelor de staționare;
✔️aplicarea marcajului rutier.
​​ Creăm condiții mai bune în satele din țara noastră. Am vizitat localitățile Antonesti și Popeasca, din r-nul Ștefan Vodă. Mi-am dorit să văd cum decurg proiectele în cadrul programului Satul European:

1️⃣ Grădinița din s.Antonești este în reparație capitală.
🏗 Aici va fi renovată fațada, clădirea va fi hidroizolantă, iar suprafețele adiacente clădirii - pavate.

🏫 Totodată, dna Primar a pus că ar fi păcat ca grădinița să fie reparată în exterior, iar interiorul clădirii să rămână vechi. Astfel, din bugetul primăriei au fost alocați bani suplimentari și pentru reparații interioare. După anul nou, cei 100 de copii se vor întoarce într-o grădiniță practic nouă.

2️⃣ Casa de cultură din s. Popeasca este renovată capital pe în interior. Aici activează mai multe cercuri de artă, o formație de fanfară, coruri, meșteri populari și echipe de dansatori. Acum aceștia vor putea să se pregătească mai bine de activitățile culturale.

🟡 Mă bucur că prin intermediul programului #SatulEropean, Guvernul poate finanța proiecte pe care primăriile nu și le pot permite din buget propriu. Mult spor tuturor!
​​🏥 Sanatoriul Bucuria Sind, din Vadul lui Vodă, a devenit mai autonom energetic. Cu ajutorul unui proiect de cercetare instituția a reușit să combine panourile fotovoltaice, colectoarele solare, dispozitivele de încălzire și răcire într-un singur dispozitiv.

În urma realizării acestui proiect centrul sanatorial se bucură de următoarele avantaje:
✔️electricitate cu randament mai mare +15%;
✔️apă caldă pentru încălzire și apă caldă menajeră;
✔️condiționare cu aer rece;
✔️sistem de dezghețare pentru topirea zăpezii și a gheții;
✔️mod automat de funcționare;
✔️protecția sistemului de încălzire de îngheț.

Mă bucur foarte mult că avem astfel instituții care au înțeles că independența energetică le va asigura continuitatea activității, mai ales acum în contextul crizei energetice și totodată va reduce costurile pentru întreținere.
Îndemn și alte instituții să urmeze acest exemplu.

▶️ Acest proiect a costat peste 170 mii de euro și a fost implementat în parteneriat cu Institutul de Energetică din Moldova, Universitatea Tehnică ,,Gh Asachi” din Iași și Consiliul Județean Iași.
​​2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣a fost un an bun pentru domeniul transporturilor, chiar dacă a trebuit să ne adaptăm din mers, lucrurile s-au mișcat înainte. Am ajuta în criza refugiaților, am reorientat fluxul lanțurilor de mărfuri, am oferit cale liberă transportatorilor de mărfuri în toată Europa și am scos din faliment Calea Ferată. Am avut restricții privind operarea zborurilor, dar am reușit să depășim aceste provocări. Și asta nu e tot:

▶️ Principalele realizări în sector sunt:
🚌 Domeniul transportului rutier
✔️ Semnarea Acordului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova privind liberalizarea transportului rutier de mărfuri și prelungirea acestuia până la 30 iunie 2024;
✔️ Liberalizarea transportului de mărfuri cu Ucraina pentru perioada 01 septembrie 2022 – 31 decembrie 2023;
✔️ Semnarea Protocolului Comisiei mixte moldo-română în domeniul transportului rutier, care prevede autorizarea serviciilor regulate de persoane între cele două state, începând cu 1 aprilie 2023, fără a fi condiționate de o diferență minimă de timp între curse;
✔️ Lansarea Programului „Transport Modern”;
✔️ Implementarea de către Agenția Națională Transport Auto a sistemului electronic „Earlyone” și a sistemului informațional „e-Autorizație Transport”;
✔️ Negocierea, odată cu declanșarea războiului din Ucraina, a coridoarelor verzi pentru întoarcerea vehiculelor blocate fără autorizații de transport;
✔️ Majorarea cu 30% a cotei de autorizații CEMT de care va beneficia Republica Moldova;
✔️ Micșorarea prețurilor autorizațiilor de transport rutier și ajustarea acestora la nivelul prețurilor regionale;
✔️ Majorarea cotelor de autorizații BSEC pentru anul 2023.

✈️ Domeniul transportului aerian
✔️ Aprobarea Fondului de solidaritate în cadrul EUROCONTROL, care prevede susținerea financiară nerambursabilă pentru domeniul de management al traficului aerian din Ucraina și Republica Moldova, cu o valoare de 3 mil. euro pentru țara noastră;
✔️ Avansarea în implementarea acquis-ului comunitar;
✔️ S-au înregistrat progrese considerabile în implementarea standardelor și practicilor prevăzute în anexele ICAO, semnalate de misiunea de audit ICAO USOAP în cadrul Autorității Aeronautice Civile.

🚉Domeniul transportului feroviar
✔️ Aprobarea planului pentru implementarea Codul transportului feroviar, care va contribui la reformarea și restructurarea întregului domeniu;
✔️ Darea în exploatare a liniei feroviare Basarabeasca - Berezino, după 25 de ani în care segmentul nu a fost funcțional;
✔️ Relansarea cursei feroviare Chișinău – București;
✔️ Relansarea cursei feroviare Chișinău – Kiev;
✔️ Începerea lucrărilor de reabilitare a tronsonului Tighina-Basarabeasca-Giurgiulesti;
✔️ Țara noastră a obținut suport financiar în valoare de 32 mil. euro, pentru realizarea proiectelor de reabilitare feroviară, dintre care 20 mil. euro grant din partea Uniunii Europene în contextul inițiativei „EU Solidarity Lanes for Ukraine”.

La fel, în acest an am obținut statutului de observator în cadrul 🇪🇺Comunității Transporturilor, care va avea un impact pozitiv în consolidarea cooperării comunitare în domeniul transporturilor și integrării Republicii Moldova pe piața transporturilor din UE.

🟡Dragi cetățeni, știu mai avem multe de făcut. În anul care vine ne propunem să muncim mai mult astfel încât toți cetățenii să se poată bucura de transport modern, accesibil, digitalizat, sigur și adaptat la rigorile europene.
♻️Astăzi a fost consultat public conceptul Strategiei Energetice Moldova 2050. Acum mai mult ca niciodată țara noastră are nevoie de această strategie în sectorul energetic.

▶️ Trebuie să privim mai departe decât această iarnă. Moldova are nevoie de un plan pentru a face din energie o sursă de dezvoltare economică și nu o povară la buzunarul cetățeanului și a mediului de afaceri. Trebuie să ne adaptăm inteligent acțiunile la climatul geopolitic actual și la creșterea prețurilor la energie.

Prin noua strategie energetică, avem un scop clar: crearea unui sector energetic competitiv și durabil. Îi îndemn pe toți cei din mediul de afaceri, oameni simpli, societatea civilă să fie implicați în dezvoltarea acestei Strategii - care ne privește pe toți.

📌 Conceptul definitivat al Strategiei poate fi consultat aici: bit.ly/3jrz1zD
​​Proiecte importante votate astăzi în ședința de Guvern:

1️⃣ Mai multă finanțare pentru întreținerea drumurilor.
💰 Astăzi în Ședința de Guvern a fost votat un proiect care prevede majorarea cu 55,5 mil lei a volumului mijloacelor financiare destinate întreținerii drumurilor, în special pentru a asigura pregătirea rețelei de drumuri naționale pentru perioada de iarnă 2022-2023.
Banii vor fi folosiți pentru:
✔️ plombarea gropilor;
✔️ profilarea părții carosabile cu adaos de material;
✔️ întreținerea terasamentului şi a sistemelor de evacuare a apelor;
✔️ întreținerea lucrărilor de artă.
▶️ Mijloacele au fost realocate de la alte compartimente de cheltuieli din Fondul Rutier, întrucât nu au fost valorificate în termen.

2️⃣Inspecție tehnică periodică a autovehiculelor și remorcilor va fi digitalizată.
Ecusonul, eliberat în procesul de inspecție tehnică va lua forma unui cod de bare, care va fi aplicat în raportul de inspecție tehnică periodică.

Beneficiile modificării:
Vor fi reduse cu circa 6,5 mil lei pe an cheltuielile operaționale suportate de către ANTA și stațiile de inspecție tehnică autorizate.
▶️ În prezent, prețul de procurare a ecusonului este de 10 lei, iar anual sunt comandate și procurate peste 650 de mii de ecusoane.
▶️ Totodată, în perioada anilor 2019-2020, de către Agenția Națională Transport Auto (ANTA) s-au casat și nimicit 77 mii de ecusoane neutilizate, în valoare de 314 924,66 lei.
Conducătorii auto nu vor mai fi nevoiți să se adreseze la stațiile de inspecție tehnică pentru eliberarea unui raport și a unui alt ecuson, în caz că vor pierde ecusoanele în procesul de exploatare a unităților de transport.
✔️ Datele din Sistemul informațional ,,AUTOTEST”, deținut de ANTA, sunt disponibile pe platforma de interoperabilitate „MConnect”, iar autoritățile responsabile de control în trafic au acces la informațiile privind valabilitatea inspecției tehnice a vehiculelor rutiere.
✔️ Proiectul urmează a fi implementat începând cu 1 ianuarie 2023.

3️⃣ În legislația națională vor fi transpuse normele de operare a aeronavelor fără pilot la bord (drone).
▶️ Dronele au un potențial enorm pentru știință, transport, agricultură dar și multe alte ramuri ale economiei naționale.
▶️ Întrucât domeniu este unul extrem de inovativ și multiaspectual, cuprinde aspecte legate de aviație, securitate a statului, date cu caracter personal, până la momentul actual nu există un cadru normativ național specific care să reglementeze operarea aeronavelor fără pilot la bord.
​​🛣Încheiem anul cu știri bune pentru sectorul drumuri.
A fost votat în Parlamentul Republicii Moldova proiectul de lege, prin care Moldova va primi finanțare suplimentară pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a drumurilor naționale și anume:
✔️ R34 Hînceşti – Leova – Cahul – Giurgiulești, sectorul III, Cantemir – Cahul;
✔️ M3 Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontiera cu România, construcția sectorului lipsă, sectorul de ocolire a or. Cimișlia.

▶️ Pentru sectoarele de drumuri nominalizate au fost elaborate studii de fezabilitate și documentația de proiect, astfel procedurile de achiziționare a lucrărilor vor fi lansate imediat după aprobarea finanțării acestora.

Reabilitarea și construcția acestor drumuri se va efectua din contul finanțării suplimentare în valoare de 1️⃣0️⃣0️⃣mil de euro din partea European Investment Bank

🟡 În 2022 am construit și reabilitat peste 300 de km, iar în unul următor, cu ajutorul partenerilor externi vom construi mai mult. În 2023 Moldova va avea și mai multe drumuri europene.
⚡️ Știri bune. Începem anul 2023 cu tarife mai mici la energia electrică. Din 1 Ianuarie 2023, ANRE a aprobat următoarele tarife:

▶️ Consumatorii casnici care sunt deserviți de către furnizorul Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. vor achita 3,42 MDL/kWh, cu 1.20 MDL/kWh mai puțin de cât prețul anterior.
▶️ Consumatorii casnici care sunt deserviți de către furnizorul S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor achita 3,84 MDL/kWh, cu 81 bani/kWh mai puțin de cât prețul anterior.
​​🏘 În 2022 am dezvoltat localitățile Moldovei, am creat condiții mai bune pentru cetățeni, construind sisteme de alimentare cu apă și canalizare, am dezvoltat infrastructura și oferit servicii mai bune pentru oameni, mediul de afaceri, copii.

🟡 Chiar dacă a fost un an de criză, peste 540 mil de lei au fost investiți în proiecte de dezvoltare regională. Prioritatea noastră sunt oamenii, odată ce vom avea localități dezvoltate, va crește competitivitatea și va fi asigurată dezvoltarea durabilă a regiunilor țării, iar odată cu îmbunătățirea condițiilor de trai, oamenii vor alege să rămână acasă și să dezvoltăm țara împreună.

▶️Ce am reușit:

În comun cu Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală, Agențiile de Dezvoltare Regională, a fost lansat Concursul de proiecte de dezvoltare locală în cadrul Programului Național „Satul European”, finanțate din mijloacele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. În rezultat, a fost inițiată implementarea a 4️⃣6️⃣2️⃣ de proiecte de dezvoltare locală, care vor contribui la asigurarea accesului cetățenilor la servicii publice de calitate și infrastructură socială.

A fost inițiat un nou ciclu de planificare strategică până în anul 2028, fiind aprobate două documente strategice importante:
▶️ Strategia Națională de Dezvoltare Regională pentru anii 2022-2028. Misiunea majoră a Strategiei este axată pe creșterea veniturilor din surse durabile și atenuarea inegalităților, creșterea accesului oamenilor la infrastructură fizică și utilități publice, ameliorarea condițiilor de muncă și reducerea ocupării informale, asigurarea dreptului fundamental la un mediu sănătos și sigur.
▶️ Documentul Unic de Program (DUP) pentru anii 2022-2024 care include cuprinde 45 de proiecte de dezvoltare regională și 4️⃣9️⃣6️⃣ de proiecte de dezvoltare locală, cu un cost total de circa 3,1 mld. de lei.

Au fost lansate 4️⃣1️⃣ de proiecte de dezvoltare regională și a 4️⃣6️⃣2️⃣ de proiecte de dezvoltare locală și au fost deja valorificați 538,1 mil. lei din Fondul național pentru dezvoltare regională și locală, și anume:

1️⃣ Aprovizionarea cu Apă şi Sanitație:
▶️ 21 proiecte inițiate;
▶️ 4 proiecte finalizate;
▶️ peste 181 mil lei valorificați;
▶️ peste 20,5 mil lei valorificați din sursele UE/KfW;
Rezultate:
✔️ 242,09 km de apeduct construit;
✔️ 52,06 km canalizare construit;
✔️ 2 stații de epurare în derulare;
✔️ 3 studii de fezabilitate elaborate.

2️⃣Eficiență Energetică:
▶️ 1 proiect în derulare;
▶️ 5 proiecte finalizate;
▶️ peste 80 mil de lei lei valorificați;
Rezultate:
✔️ 6 clădiri (Liceu + Centru de sănătate publică) renovate sub aspect de eficiență energetică;
✔️ 3800 elevi cu acces îmbunătățit la studii + populația din Găgăuzia cu acces îmbunătățit la centrul de sănătate mun. Comrat)

3️⃣ Valorificarea infrastructurilor de afacere:
▶️ 5 proiecte inițiate în 2022;
▶️ 1 proiect finalizat în 2022;
▶️ aproape 21 mil de lei valorificați pentru anul 2022;
Rezultate:
✔️5 obiective de suport în afaceri în derulare;
✔️1 obiectiv de suport în afaceri conectat la structura de acces și utilități publice.

4️⃣Atracția turistică:
▶️ 7 proiecte inițiate în 2022;
▶️ aproape 22 mil de lei valorificați pentru anul 2022;
Rezultate:
✔️ 2 clădiri renovate. Alți indicatori vor fi atinși pe parcursul anului 2023.

5️⃣ Revitalizare urbană:
▶️ 5 proiecte inițiate;
▶️ 1 proiect finalizat
▶️ 3 subproiecte finalizate;
▶️ aproape 27, 5 mil de lei valorificați.
Rezultate:
✔️ 2 mini stadioane construite;
✔️ 6560 m2 – pavaj construit;
✔️ 5,4 km - drum construit;
✔️ 6 pavilioane construite la grădiniță;
✔️ renovarea unei școli- în derulare.

6️⃣ Susținerea domeniului de cercetare, inovare și transfer tehnologic:
✔️ inaugurarea NORTEK, primul Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord (finalizat)
Prieteni, la final de 2022 vreau sa vă zic câteva lucruri.

Vă mulțumesc pentru că în pofida tuturor crizelor am reușit să facem echipă, să ne susținem unii pe alții. Știu că uneori a fost complicat dar am simțit sprijinul fiecăruia. Am primit multă critică, uneori prea multă, dar am primit și o mulțime de mesaje de încurajare. Acest lucru ne-a făcut să mergem înainte pentru a face din țara noastră🇲🇩 o țară cu adevărat europeană🇪🇺.

Îmi cer scuze pentru ce am greșit și pentru ce v-am dezamăgit. A fost un an în care am luat decizii grele dar necesare pentru țară. Vreau să știți că orice am făcut, am făcut pentru ca să trecem cu bine de greutățile anului care se încheie.

La final, vă rog să fiți încrezători. Să fiți optimiști, să fiți înțelegători și solidari. Când eram mai mic, mereu știam că binele va învinge răul și așa se întâmpla mereu. Acum suntem mai mari, și deși mulți nu mai cred în povești, vă asigur că și în realitate binele va învinge. În 2023 vom face să fie un an mai bun pentru fiecare dintre noi. La mulți ani și la multă pace!

🤗 Vă cuprind.
​​📺 Diseară ne vedem la emisiunea Puncte de reflecție, cu Valentina Ursu.
​​🚌 Vesti bune pentru călători. Informația privind cursele incluse în programele de transport rutier local, municipal, raional, interraional și internațional va fi disponibilă în format electronic, pe platforma ,,e-Autorizație transport”.

🚏 Călătorii vor putea accesa online informația privind:
✔️ rutele și graficul de circulație;
✔️ regimul de deservire al rutelor;
✔️ datele despre stațiile publice;
✔️ rutele incluse în programele de transport;
✔️ date despre operatorii de transport cărora le-au fost desemnate cursele privind serviciile regulate autorizate în trafic național și internațional.

Totodată, va fi posibila implementarea biletului electronic la transportul rutier de persoane, prin servicii regulate.

▶️ Aceste modificări la Regulamentul privind modul de ținere a registrelor de stat formate de sistemul informațional „e-Autorizație transport” au fost aprobate astăzi în ședința de Guvern.

Implementarea proiectului va permite digitalizarea interacțiunii dintre autoritățile publice centrale, locale și mediul de afaceri, iar pentru călători, Registrul rutelor va deveni o sursă sigură de informații.

🚏 Această acțiune face parte din programul Transport Modern. Moldova are nevoie de servicii de transport calitative și comode de care cetățenii să se poată bucura.
🇲🇩 Moldova a mai făcut un pas mare pentru a-și asigura securitatea energetică. Guvernul a aprobat reglementările necesare pentru buna funcționare a transportului de gaze în regim backhaul.

▶️ Ce este transportul de gaze în regim backhaul?
Backhaul este tranzacția cu gaze naturale, care implică nominalizarea și alocarea livrărilor de gaze naturale în direcția opusă fluxului fizic principal de gaze naturale, care are loc în anumite puncte de intrare sau ieșire unidirecționale. Serviciul dat este aplicat în toate țările europene la punctele de interconectare.

▶️ Cum ne ajută?
Odată cu aprobarea reglementărilor necesare se vor crea noi posibilități de transport de gaze spre țara noastră, dar și spre Ucraina🇺🇦, inclusiv prin conducta trans-balcanică.

Mă bucur că după 3 ani de tergiversări și blocaje s-a reușit acest lucru. Moldova se apropie de standardele europene🇪🇺. Mulțumesc tuturor pentru implicare și determinare.
​​ Prieteni, încă din vara anului 2022 am anunțat că Guvernul se pregătește serios și responsabil pentru a trece cu bine de această iarnă. Una din acțiunile luate atunci a fost contractarea unui credit, de la BERD, de 300 mln EUR pentru procurarea rezervelor de gaz. În acest sens, începând cu data de 20 octombrie 2022 și până pe data de 10 ianuarie 2023, au fost organizate peste 100 de runde de licitații pentru a cumpăra gaz la cele mai bune prețuri de pe piață.

În imagine puteți vedea zilele în care s-a reușit cumpărarea de gaz și la ce preț. Câteva detalii despre aceste procurări mai jos.

▶️ Ce este TTF?
Este un punct de tranzacționare virtual pentru gazele naturale (Olanda). În baza prețurilor din acest punct virtual se cumpără/vinde gaz pe piața (în marea parte a Europei). Acest indice este inclus și în contractul cu Gazprom.

▶️ Ce este Indicele Lunii Următoare TTF?
Este prețul gazului pentru livrările din luna următoare. Mai simplu, la acest preț se poate de cumpărat gaz cu livrare în luna următoare.

▶️ Cum Energocom organiza licitațiile?
Conform procedurilor BERD, Energocom, în primăvara anului trecut a precalificat un șir de companii pentru achiziția de gaz (7 companii). În fiecare zi, Energocom trimitea cererea de preț pentru acele companii și primea oferte. Erau selectate ofertele cu cel mai mic preț.

▶️ Procedurile de licitații erau monitorizate?
La toate licitațiile au fost invitate PG, CNA, SIS, Reprezentanți din societate civilă, Serviciul Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Secretariatul Comunității Energetice, Corpul de control al Prim-ministrului, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Justiției, Agenția Proprietății Publice. Pe tot parcursul timpului s-a asigurat transparență maximă a procesului.

▶️ Unde a fost livrat gazul?
Gazul a fost achiziționat cu următoarele puncte de livrare: (1) Depozitele de stocare în Ucraina, (2) Punctul de interconectare Iași-Ungheni, (3) Punctul de interconectare Budinice, Slovacia-Ucraina. Din aceste puncte, gazul a fost livrat consumatorilor din țara noastră sau stocat.

▶️ Ce alte costuri sunt incluse în prețul de achiziție?
În costul gazului este inclus prețul de transport până la punctul de livrare menționate mai sus. Alte costuri de transport și/sau stocare sunt acoperite suplimentar de Energocom.

▶️ Ce volum de gaze am reușit să achiziționăm?
Din motive de securitate am anunțat că nu vom face public stocurile de gaze pe care le deține țara noastră. Toate datele vor fi făcute publice după ce vor fi depășite toate riscurile de securitate.

▶️ Care este prețul mediu de achiziție a gazului?
Prețul mediu de achiziție a gazului a fost de 965 EUR/1000m3.

▶️ Avem suficiente stocuri de gaze pentru a trece cu bine de iarnă?
Da, avem suficiente stocuri pentru a trece cu bine de această iarnă. Energocom va continua să cumpere gaz de pe piețele internaționale.

▶️ Va scădea tariful la gaz?
ANRE este instituția responsabilă de stabilirea tarifului la gaz. O eventuală reducere a tarifului de gaz poate avea loc doar dupa ce ANRE va analiza toate costurilor ce țin de achiziția, transportarea, distribuția și furnizarea gazului către consumatori. Voi veni cu recomandarea către ANRE să analizeze în cel mai scurt timp aceste date și să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului. Pâna la acel moment, Guvernul oferă compensații pentru a ajuta oamenii sa treacă cu bine de această iarnă.

La final, sper că am reușit să răspund mai multor întrebări din spațiul public. Vreau să vă asigur că țara noastră este asigurată cu gaz.
The Art of Instagram Captions: Writing Engaging and Authentic Descriptions