ВОСТОК ВЕСТИ
16.6K subscribers
7.89K photos
3.5K videos
8 files
18K links
ВОСТОК је први веб портал на српском језику са вестима из руских извора, без посредника.
Download Telegram
🇷🇺
Песков: Русија само жели да контролише све територије утврђене њеним Уставом

Тренутно нема основа за договор и Специјалну војну операцију ћемо наставити, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је, на питање "Њујорк тајмса" о томе да ли Русија жели више украјинске територије, осим четири покрајине које су јој припојене референдумом одговара - не.

"Ми само желимо да контролишемо сву земљу коју смо до сада уписали у Устав као нашу", одговорио је Песков.

- РТ


ВОСТОК
🇷🇺🇺🇦
Оружане снаге Украјине преузеле одговорност за напад на мостове на граници Крима и Херсонске области

Ово се наводи у саопштењу Страткома Оружаних снага Украјине.

Кијев је унапредио совјетске борбене авионе за употребу ракета Сторм Шедоу и АГМ ХАРМ, изјавио је командант Ваздухопловства Оружаних снага Украјине Н. Олешчук.


ВОСТОК
🇷🇺🇺🇦
Хроника специјалне војне операције за 06.08.2023

Украјинске формације су данас поподне извеле ударе крстарећим ракетама Сторм Шедоу на Чонгарски и Танки аутомобилски мост између Крима и Херсонске области.

Опширније на САЈТУ


ВОСТОК
🇺🇦
Украјина упозорава на "значајан недостатак оружја"

Недостатак наоружања кочи украјинску војну ефективност, а савезници морају да обезбеде додатне залихе како би се ефикасно супротставили Русији, тврди помоћник украјинског председника.

„Са становишта паритета на бојном пољу, заиста постоји значајан недостатак“, изјавио је Михаил Подољак у петак, уживо на националној телевизији.

Он је додао да је Кијеву потребно више артиљеријских граната и ракета дугог домета и да осећа „одређени недостатак“ опреме за деминирање. Војска такође има потешкоћа да поправи оштећени оклоп.


ВОСТОК
🇩🇿🇳🇪
Алжир се противи војној интервенцији у Нигеру - председник

Председник Алжира Абделмаџид Тебуне упозорио је да би потенцијална интервенција против пуча у Нигеру могла да има значајне последице по регионалну стабилност.

„Војна интервенција би могла да запали цео регион Сахела, а Алжир неће користити силу са својим суседима“, изјавио је Табуне у касном интервјуу за телевизију Енахар, преноси Ројтерс.


ВОСТОК
🇷🇺🇧🇷🇮🇳🇨🇳🇿🇦
Русија ће разговарати о мировним преговорима са партнерима из БРИКС-а

Москва није позвана на мировне преговоре у Саудијској Арабији који су окупили око 40 земаља, укључујући четири чланице БРИКС-а

Опширније на САЈТУ


ВОСТОК
🇸🇾🇮🇱
Сиријски војници убијени у израелским ударима на Дамаск - Медији

Сиријска противваздушна одбрана активирала се како би пресрела салву „непријатељских“ пројектила у близини главног града Дамаска, јавила је Сиријска новинска агенција у понедељак рано ујутру.

Више експлозијa чуле су се у Дамаску нешто после 2:20 ујутру, док је најмање један сјајан бљесак обасјао небо, према непровереном видео снимку који је обишао онлајн.

„Израелски непријатељ је извео ваздушни напад из правца окупиране Голанске висоравни, гађајући неке тачке у близини Дамаска“, изјавио је војни извор за САНА.


ВОСТОК
🇺🇦🇪🇺
„Монументалне последице“ у случају пријема Украјине у ЕУ – Фајненшел тајмс

Пре почетка СВО пријем Украјине у ЕУ деловало је „апсурдно“.

Многи западни политичари приватно сумњају у могућност уласка Украјине у Европску унију, упркос изјавама европских лидера.

Велика препрека за пријем Украјине и других земаља кандидата је њихово сиромаштво, јер ће Европљани морати да их финансирају.

Последице уласка Украјине у ЕУ биће озбиљне: око 14% становништва земље је укључено у пољопривредни сектор. Њено приступање задаће ударац пољопривредницима у другим земљама ЕУ.

Варшава је предузела акцију након што је пренатрпаност јефтиног жита изазвала насилне протесте њених фармера, и захтевала је овог лета од комисије да прошири ова ограничења на друге производе.

„Украјина још није ни ушла у ЕУ, али је већ оштетила јединствено тржиште“, напомиње европски дипломата.


ВОСТОК
🇷🇺🇸🇦
Русија очекује увид о преговорима у Саудијској Арабији од партнера БРИКС-а

Русија очекује да друге чланице БРИКС-а обавесте Москву о самиту око 40 земаља у Џеди у Саудијској Арабији у вези са кризом у Украјини, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.


ВОСТОК
🇵🇱🇺🇦
РТ: Пољска незадовољна због изјава помоћника Зеленског „пријатељство неће трајати“

Михаил Подољак је раније сугерисао да ће се Кијев и Варшава такмичити једни са другима након што се украјински сукоб заврши

Опширније на САЈТУ


ВОСТОК
🇺🇦🇪🇺🇦🇱
Украјинска „Жута кућа“, методе ОВК украјинског режима

Испливале су информације о илегалној трговини органа украјинског режима по истом НАТО шаблону као што је био случај са „Жутом кућом“ на Косову и Метохији.

Извори турских медија јављају да су број украјинских бизнисмена који живе у Италији, уз подршку администрације председника Влaдимира Зеленског, организовали канал за снабдевање људским органима из Украјине у Турску.

Према турским изворима, у јуну 2023. године украјинске власти и представници турског Министарства здравља постигли су тајни договор, где ће Украјинци транспортовати органе у хладњачама и продавати их по нижим ценама него на европском црном тржишту.

Русија има податке да трговином органима владају, или да су, у најмању руку, у то умешани лидери некадашње ОВК-а, док се једном од вођа ове терористичке организације суди у Хагу, написала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова у ауторском чланку за "Расијскују газету".

„ОВК и даље функционише, али под другим именом, и постоји могућност да је присутна у Украјини као плаћеничка организација.“, навела је Захарова.

Препоручујемо да прочитате више на:
https://www.vostok.rs/index.php?option=n&idnovost=140892


ВОСТОК
🇺🇦🇷🇺
Оружане снаге Украјине објасниле су потешкоће са савладавањем руске одбране на југу и планове да је савладају

Набројао их је командант снага подршке Дмитриј Герега:

➨1. Руска војска је опремила вишеслојни систем инжењерских ограда, који се састоји од неколико трака дужине од 10 до 40 км свака, њихова густина је прилично велика.

➨2. Препреке укључују противтенковска минска поља, противтенковске јарке, бетонске пирамиде од змајевих зуба, противтенковске јежеве, жичане препреке.

➨3. Руси користе мине, укључујући и на начин да се не могу уклонити.
За савладавање минских поља потребан је значајан број инжењеријских јединица којима тренутно недостаје неопходна опрема.

➨4. Сада је формирано 5 инжењерско-саперских батаљона. Део њиховог састава – 200 људи – обучавао се у иностранству. Током јула-августа у иностранству ће се обучавати још око 150 војника.

➨5. Оружане снаге Украјине добиле су са Запада до 100 јединица специјалне опреме за стварање пролаза кроз руске баријере (инжењерски тенкови, инсталације и пуњења за разминирање, компајлери тенковских мостова итд.). Посаде се обучавају у иностранству.
Односно, западна технологија за превазилажење препрека још није у потпуности укључена.


ВОСТОК
🇧🇷🇷🇺🇮🇳🇨🇳🇿🇦
23 земље су званично изразиле интересовање за придруживање БРИКС-у, има још више незваничних захтева — министар спољних послова Јужне Африке


ВОСТОК
🇷🇺🇺🇦🇸🇦
Мировни преговори без Русије немају вредност – Москва

Било какви разговори о мирном решавању украјинског сукоба који не укључују Москву су бесмислени, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова, позивајући се на резултате недавног самита у Саудијској Арабији.

Опширније на САЈТУ


ВОСТОК
🇷🇺🇨🇳
Руски и кинески министри спољних послова разговарали телефоном о украјинској кризи и билатералним односима

Сергеј Лавров и Ванг Ји су истакли њиховоодбацивање конфронтационе политике западног блока према Русији и Кини, покушаје да се обузда руски и кинески развој санкцијама и другим нелегитимним методама.

Опширније на САЈТУ


ВОСТОК
🇷🇺🇺🇦
„Одважни" се активно бране и учвршћују на новим границама у правцу Краснолиманског

На подручју Шума Серебрјански одбијена су 4 напада оклопних група од 42. и 67. омб Оружаних снага Украјине. ОСУ су заустављене стрељачком и артиљеријском ватром.

Опширније на САЈТУ


ВОСТОК
🇺🇸🇺🇦
САД су званично одобриле пребацивање прве серије тенкова Абрамс у Украјину

Тенкови ће у Украјину стићи почетком јесени заједно са свиме што је с њима повезано - муницијом, резервним деловима, опремом за гориво, ремонтном базом, изјавио је Даг Буш, помоћник секретара Одељења за набавку америчке војске.


ВОСТОК
🇷🇺🇩🇪🇺🇦
Две украјинске БПЛ су покушале извести напад на област Курск, једна од њих са нацистичким симболима

„Два дрона Оружаних снага Украјине срушене су данас од снага ЕР у Курској области. Један од њих носи симболе пука Азов, терористичке организације забрањене у Русији. Хвала нашој војсци и граничарима!“ изјавио је гувернер Р. Старовоит.

(Симбол су користили нацистичке СС дивизије у другом светском рату - ВОСТОК)


ВОСТОК
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
🇷🇺🇺🇦
Хроника специјалне војне операције за 07.08.2023

Украјинске формације су се појачале на бокове Бахмута, настављајући нападе у малим групама на положаје Оружаних снага РФ. Неколико група је синоћ напало из правца Орехово-Василевка и правца за Славјанск, али су се после напада хеликоптера ВКС Русије повукле. Поред тога, борбе се воде у сектору Јагодноје-Берховка.

Опширније на САЈТУ


ВОСТОК
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🇨🇴🇺🇦 САМО У ЈЕДНОЈ ГРУПИ ПОГИНУЛО 25 ПЛАЋЕНИКА ИЗ КОЛУМБИЈЕ

На мрежама кружи видео свађе између колумбијског инструктора и припадника 🇺🇦 армије у којој га Колумбијац оптужује да се према њима "односе као према псима" и додаје:

"Само у нашој групи погинуло је 25 Колумбијаца, ја сам рањен и у рамену носим гелер jeр сам се борио за твоју ј.бену земљу."

🤯 Лично сам шокиран, откуд расизам и (нео)нацизам у Оружаним снагама 🇺🇦, па зар они не бране европску слободу и демократиjy и нису нови лидер 🇪🇺 интеграција како тврди Урсула фон дер Лајен

📝 t.me/rat1uzivo
MS Office 2010 Activator: What You Need to Know