Andrei Spînu 🇲🇩🇪🇺
2.62K subscribers
40 photos
3 videos
755 links
Construim Moldova Europeană!
Download Telegram
​​Am discutat cu oamenii din Sîngerei, primarii și reprezentanți din consiliul raional despre problemele din localități, am ascultat care le sunt așteptările și am stabilit cum să implementăm proiecte care să le îmbunătățească viața. M-am bucurat să anunț că ministerul deja are prevăzute acțiuni concrete la problemele semnalate.

🚍 De exemplu, primarul satului Cubolta, Alexandru Sîrbu, care este cea mai îndepărtată localitate de centrul raional, a vorbit despre problema rutelor interraionale și neregulile pe care le fac transportatorii de pasageri. L-am anunțat că în acest an vom face modificări la Codul Transportului, unde vom oferi primăriilor mai multe drepturi pentru gestiunea transportului de pasageri.

🏘 M-am bucurat să văd interes pentru programul Guvernamental ,,Satul European”. Primarii mi-au spus că ei deja pregătesc setul de documente și așteaptă lansarea următorului apel, iar 11 primării deja implementează proiecte.

🛣 Am discutat și despre drumuri. Drumul G50 este o prioritate pentru raion, iar drumul central la orașului Singerei va fi reabilitat cu suportul guvernului.

🚰 De asemenea, și conectarea localităților la rețelele de apă și sanitație. Prioritate este stația de epurare din or. Sîngerei și proiectul de extindere a Apeductului Sîngerei spre Cotiujeni și Prepeliță.

🟡 Mulțumesc, colegi. Facem proiecte pentru oameni!
​​Am mers la Gimnaziul ,,Vitalie Ceban” din satul Alexandreni, raionul Sîngerei pentru a dona o parte din cărțile adunate în cadrul campanie ,,Biblioteca de sub brad”, lansată de Guvernul Republicii Moldova.

📚 Am discutat cu elevii, i-am încurajat să rămână curioși și să citească cât mai mult. Profesorilor le-am mulțumit pentru dedicație.

▶️ Totodată, am discutat despre necesitatea lansării unui program aparte pentru ca școlile să poată aplica la proiecte de eficiență energetică.

Lectură plăcută, copii!
​​🏘 Condiții mai bune pentru copiii din raionul Sîngerei. În oraș au fost construite două mini stadioane, iar în com Bălășești au fost amenajate mai multe terenuri de joacă și reabilitată scena de vară.

🏃🏻 I-am găsit pe copiii din com. Bălășești la terenul de joacă. Bucuroși, mi-au spus că acum le este mai interesant afară. Am discutat și cu părinții acestora, le-am spus că urmează să realizăm mai multe proiecte pentru satele noastre din cadrul programului guvernamental ,,Satul European”.

În or. Sîngerei au fost construite două mini stadioane, au fost amenajate șase pavilioane la o grădiniță, reparată calea de acces și executate alte lucrări conexe.

🟡 Generațiile următoare vor avea un mediu mai bun pentru a se dezvolta și petrece timpul. Este rolul nostru să ajutăm primarii să implementeze proiecte, să dezvolte localitățile și să creeze condiții astfel încât cetățenii și copiii acestei țări să aleagă să rămână acasă.
În anul 2022, în ciuda multiplelor crize, am construit o bază trainică pentru viitorul țării noastre. În 2023, Moldova este gata treacă de la crize la construcție, de la dificultăți la dezvoltare. Va fi anul în care vom construi și mai mult, vom face și mai mult proiecte pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a oamenilor. Vom merge spre o Moldovă care va arăta altfel decât în trecut. Moldova va fi mai modernă și mai puternică.

✔️ În acest sens, avem șase obiective mari pe care ne vom concentra la minister, în 2023:
1️⃣ Mai multă energie regenerabilă, mai multe panouri solare și mai multe instalații eoliene. Vom selecta primele proiecte mari de investiții în centrale de generarea a energie regenerabile;
2️⃣ Mai multe drumuri europene. Vom iniția proiecte de peste 12 mlrd de lei pentru reabilitarea drumurilor;
3️⃣ Mai multe proiecte pentru satele noastre. Vom lansa un nou concurs de proiecte pentru Satul European;
4️⃣ Mai mult transport modern. Vom face regulă în transportul de pasageri prin digitalizare;
5️⃣ Mai multă regulă în construcții. Vom aproba Codul Urbanismului și Construcțiilor;
6️⃣ Roaming ca acasă în întreaga Uniune Europeană, la fel, cum am făcut cu România. Vom plăti mai puțin atunci când folosim internetul sau telefonul mobil în afara țării.

🟡 Am arătat lumii întregi că moldovenii sunt puternici, muncitori, hotărâți și merită condiții mai bune de trai. Cu dumneavoastră alături, sunt sigur că vom reuși! Am reușit anul trecut, vom reuși și mai multe în 2023. Vă mulțumesc.

Video: https://www.facebook.com/SpinuAndreiMD/videos/1327101631446402
Prieteni, stimați reprezentați ai mass-media,

pe link-ul de mai jos găsiți toate contractele semnate în anul 2022 între Energocom și MGRES. Vom continua să asigurăm țara cu resurse energetice și vom avea grijă că informațiile referitor la acțiunile guvernului în domeniul energetic să fie publice.

Link la documente: https://bit.ly/40bLFUH
​​📺 Prieteni, sunt la București. Diseară voi merge la Digi24 pentru un interviu, în cadrul Jurnalului de Seară.

🎥 Veți putea urmări LIVE interviul, aici, pe pagina mea, începând cu ora 20:30. Pe curând.
​​🇲🇩🤝🇷🇴 Sunt la București. Am discutat cu Virgil Popescu, Ministrul Energiei al României, despre principalele priorități bilaterale din domeniul energetic.

▶️ livrarea de gaze și energie electrică;
▶️ interconectarea liniilor electrice de înaltă tensiune (Bălți - Suceava);
▶️ investiții românești în sectorul energetic din țara noastră;
▶️ colaborarea în domeniul energiei nucleare;

Tot azi, am avut întâlniri cu principalele companii românești din domeniul energetic: Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom, Transelectrica, Hidroelectrica.

Am zis-o în repetarea rânduri, securitatea energetică a țării noastre poate fi asigurată doar prin și cu ajutorul 🇷🇴României. Mulțumesc pentru tot suportul de până acum și sunt sigur că vom reuși și mai mult în 2023!
​​Proiecte importante votate în Ședința de Guvern:

1️⃣ Republica Moldova va deveni membru al Asociației Mondiale de Drumuri.
🛣 Specialiștii în domeniul drumurilor din țara noastră vor prelua practicile internaționale și vor face schimb de experiență cu cele 122 de statele membre pe subiecte ce țin de administrarea drumurilor, mobilitate, infrastructură rezistentă, siguranță și durabilitate. Aceștia vor putea participa la Comitetele Tehnice și Grupurile de lucru având acces la baza de date a asociației, care include rapoarte tehnice, date statistice, rapoarte, studii, reviste etc.
✔️ Vom avea specialiști mai calificați, care vor construi drumuri mai calitative.

👉 Mai multe detalii în comunicatul de presă bit.ly/3DckuPm

2️⃣ Vom spori capacitatea statului de a investiga accidente în transportul aerian, feroviar și naval. Va fi instituit Biroul de Investigare a Accidentelor și Incidentelor în transporturi.
✔️Autoritatea va examina cauzele și circumstanțele în care s-au produs evenimentele în transport și va emite recomandări privind siguranța.
📌 În țara noastră nu există o autoritate independentă de investigare a evenimentelor în transporturi din punct de vedere al siguranței, care ar avea scopul prevenirii acestora.

👉 Detalii în comunicat bit.ly/3wv8Ifu
​​📺 Ne vedem diseară la emisiunea Punctul pe AZi, la TVR Moldova.
🏗 În acest an, vom face vom face regulă în construcții. Proiectul Codului Urbanismului și Construcțiilor poate fi consultat public. Este timpul să construim cu viziune și grijă față de țara în care locuim. Documentul poate fi consultat aici bit.ly/3RcYVEr .

✔️ În noul cod va fi stabilit cadrul legal unitar care va reglementa relațiile din domeniile de amenajare a teritoriului și urbanism, autorizarea și executarea lucrărilor de construcții, asigurarea calității construcțiilor, a materialelor și a produselor pentru construcții, exploatarea construcțiilor, precum și aplicarea consecventă a prevederilor legale în domeniul utilizării și post utilizării construcțiilor pe teritoriul Republicii Moldova.

⭕️ Puțini dezvoltatori construiesc cu respect pentru oameni. Avem nenumărate blocuri neautorizate în care locuiesc oamenii, chiar dacă acestea nu au fost date în exploatare. Avem zone supraaglomerate în care orice petic de pământ este ,,vânat” pentru a ridica o nouă construcție. Da, suntem un popor inventiv, dar așa nu mai poate continua. Nu mai putem construi cu gândul la aici și acum.

Noul Cod va pune capăt interpretărilor abuzive ale legislație, după care se ascundeau constructorii până când instanța venea cu o hotărâre privind legalitatea lucrărilor.

🏙 Cu toții vrem orașe comode, frumoase, fără ambuteiaje, cu parcuri amenajate, verdeață, terenuri de joacă pentru copii și infrastructură socială dezvoltată. Cu regret, însă fiecare construiește ce și cum dorește.
Pentru a avea orașe 🇪🇺 trebuie să ne învățăm să construim cu viziune, conform unui plan de amenajare sistemic.

📌 Reiterez, nu vom mai admite construcțiile neconforme. Noul document este unul foarte riguros și concis, dar care ne va asigura o dezvoltare armonioasă, confort pentru oameni și mai puțină poluare.

Îndemn persoanele interesate să vină cu propuneri de modificare. Știu că va fi greu, dar noi putem construi o țară în care să ne placă să trăim.
​​🛣 Începem anul cu rezultate. Am deschis circulația rutieră pe podul din preajma localității Hrușova, r-nul Criuleni.

✔️ În lunile următoare lucrările vor fi finalizate în totalitate. Ne pare rău că au fost depășiți termenii stabiliți. Am discutat cu echipa pentru a nu mai avea astfel de situații. Drum bun.
​​🙏 Colegi, mulțumesc pentru grija pentru ca drumurile să fie curate. Dragi șoferi, vă rog să fiți atenți la drum. Viața are prioritate!

Dacă aveți dificultăți în trafic puteți apela 112 sau 022748961 / 022225530 / 060477117 (Î.S. "Administraţia de Stat a Drumurilor")
🚕 Gata cu monopolul. Toți operatorii de taxi vor putea prelua pasageri de la aeroport.

🚖 Operatorii de taxi vor avea o parcare amenajată, unde vor sta în rând și vor aștepta să preia pasagerii.

ℹ️ La terminalul de ieșire din aeroport vor fi amplasate indicatoare care vor ghida pasagerii către taximetriști. Principiul de funcționare va fi primul venit primul servit.

✔️ Astfel, va fi evitat ambuteiajul din fața aeroportului, iar taximetriștii nu vor mai sta la ieșire să preia pasagerii.

▶️ În acest sens, Aeroportul Internațional Chișinău a emis un regulament care explică detaliat cum va decurge toată procedura.
În această săptămână va fi organizată o ședință cu reprezentanții companiilor de taxi unde va fi prezentat noul regulament.

📌 Amintim că până acum doar o singură companie de taxi ave permisiune de a staționa în fața aeroportului. Contractul cu această companie nu a fost prelungit.
​​🛣 Primul segment din centura Chișinăului a fost finalizat (de la Ialoveni spre M1 Leuseni-Chisinău). După ani de blocaje și amânări cetățenii pot circula rapid și în siguranță pe primii 6,6 km din centura Chișinăului.

ℹ️ Dragi cetățeni, despre centura Chișinăului s-a vorbit mult, mult prea mult. De mai bine de 10 ani acest drum a fost element de campanie electorală, dar acum avem voință și capacitate de a implementa rapid proiecte pe care le-ați așteptat de atâta timp. Mă bucur că am reușit să deblocăm acest proces și chiar la început de an să venim deja cu rezultate.

🟡 Chișinăul trebuie să aibă cât mai repede o centură completă, așa cum are fiecare capitală europeană. În acest an, vom începe lucrările și finalizarea proiectelor tehnice de reabilitare a sectorului 2 și 3, iar pentru sectoarele 4, 5 și 6 vom face studiile de fezabilitate.

Drum bun și conduceți cu grijă.
​​Ion Muntean este noul director al Agenției pentru Eficiența Energetică. Noul director a fost prezentat angajaților de către Secretarul de Stat în domeniul energeticii, Constantin Borosan.

🤝 Îi urez succes domnului Muntean în consolidarea capacității instituției și promovarea politicilor de eficiență energetică. La acest capitol Moldova este abia la început de drum, avem nevoie de oameni care să promoveze eficiența energetică și consumul rezonabil.

▶️ Ion Muntean deține titlu de doctor în managementul energetic și activează în calitate de lector universitar la Facultatea de Energetică și Inginerie Electrică a Universității Tehnice din Moldova. La fel, directorul AEE, este certificat de către Camera de Comerț și Industrie din Potsdam, Germania în calitate de Manager Energetic European și a absolvit numeroase cursuri de formare profesională și perfecționare în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile atât în țară, cât și peste hotare.

▶️ Pe parcursul a peste 10 ani a activat în calitate de expert asociat pe domeniul energetic în cadrul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, dar și în calitate de expert în numeroase proiecte naționale și internaționale implementate de instituții de finanțare și dezvoltare din domeniu precum PNUD, GIZ, UNIDO, USAID etc.

📌 De menționat că Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare necesare pentru implementarea proiectelor în domeniu.
ℹ️Hotărâri de Guvern aprobate în ședința de ieri a executivului:

1️⃣ Au fost aprobate modificările la Legea eficienței energetice, prin care statul va implementa acțiuni pentru a crește eficiența energetică și consumul rațional de energie, dintre care:
✔️ Asumarea obligației de a eficientiza energetic, pe an, 3% din numărul edificiilor în care își desfășoară activitatea autoritățile administrației publice centrale de specialitate. Prin urmare, anual, urmează să fie renovate, în mediu circa 12 700 m2 de suprafață de clădiri publice, care ar implica alocarea unui buget anual de peste 23 milioane lei.

În același timp, odată cu îmbunătățirea performanței energetice a acestor clădiri, estimativ vor fi obținute economii de energie electrică de peste 218 mii kWh și gaze naturale de peste 132 mii m3, ceea ce este echivalentul a peste 3,5 milioane lei anual, pentru o durată de minim 15 ani.

✔️ Stabilirea obiectivelor naționale în domeniul eficienței energetice, energiei regenerabile și reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2030 prin elaborarea Planului Național Integrat pentru Energie și Climă;
✔️ Creșterea economiilor de energie prin implementarea măsurilor capabile să genereze anual, începând cu 2024, economii noi de energie, echivalente a minimum 0,8% din valoarea medie a consumului final de energie înregistrat în perioada 1 Ianuarie 2019 si 1 Ianuarie 2022.
✔️ Contabilizarea proiectelor de investiții capitale capabile să genereze economii de energie atât din sectorul public, cât și cel privat, precum:
🏥 Proiectul eficiența energetică în Republica Moldova, cu un buget de 75,5 mil. euro;
🏭 Proiectul de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Chișinău (PIESACET-2) cu un buget de 92 mil. euro;
🌱 Proiectele în domeniul eficienței energetice finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală etc.;
🆕 Crearea subsistemului informațional de management energetic (SIME), cu ajutorul căruia va fi monitorizată utilizarea energiei și apei, dar și costurile aferente în cadrul clădirilor publice. Astfel, în urma implementării acestuia, vor putea fi obținute economii la facturi, estimativ, de la 80 până la 300 mil. lei anual.

⏏️ Introducerea obligațiilor de eficiență energetică, prin care operatorii sistemelor de distribuție a energiei electrice și gaze naturale, dar și importatorii de produse petroliere, vor contribui financiar la Fondul de eficiență energetică.

Proiectul hotărârii de Guvern poate fi consultat aici bit.ly/3wKkZfU

2️⃣ Guvernul va contracta operatori de transport feroviar local de pasageri pentru a asigura populația cu servicii calitative, la un preț accesibil. Alegerea întreprinderilor feroviare prestatoare de obligații de servicii publice se va efectua în mod transparent, în baza licitațiilor ofertelor de intenție, precedate de negocieri.

🚆Astfel, întreprinderile în sarcina cărora vor fi puse obligațiile de transport feroviar local de pasageri urmează să transporte călătorii conform itinerarelor stabilite de Guvern, fiind asigurată debarcarea/îmbarcarea pasagerilor la toate stațiile feroviare, inclusiv în zonele geografice unde Î.S. „Calea Ferată din Moldova” nu mai prestează servicii de transport călători sau asigură circulația trenurilor cu un număr redus de curse feroviare.

▶️ În a doua jumătate a anului 2023, este planificată lansarea concursului ofertelor de intenție, în urma cărora se va propune Guvernului acceptarea condițiilor negociate și încheierea contractelor privind obligațiile de servicii publice. Acestea pot fi încheiate pe un termen de până la 15 ani.

Detalii în comunicat: https://bit.ly/3HOYoVY
▶️ Primarul mun. Chișinău, Ivan Ceban, în loc să rezolve problema de la Apă Canal a decis să facă isterică și să șantajeze locuitorii capitalei.

Primarul nu are soluții, e incompetent și a adus compania Apa Canal la faliment. Ivan, în loc să arăți cu degetul îți recomand să te uiți în oglindă și vei vedea vinovatul de situația dezastruoasă de la Apă Canal.
🇲🇩🤝🇦🇿 Sunt la Baku, Azerbaidjan. Voi participa la Reuniune Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze.

În calitate de co-președinte al comisie interguvernamentale moldo-azere, azi, am discutat cu Ministrul Economiei, Mikayil Jabbarov, despre relațiile economice bilaterale.

Tot azi, m-am văzut cu Ministrul Agriculturii, Inam Karimov, care este și co-președinte al comisie interguvernamentale moldo-azere din partea Azerbaidjanului. Am vorbit despre progresele în implementarea protocolului de colaborare semnat în octombrie 2022. De asemenea, am agreat să organizăm următoarea ședință a comisiei mixte la Chișinău, în octombrie 2023.

La final, am vizitat centrul de prestări servicii pentru antreprenori din Baku și am discutat cu directorul organizației pentru antreprenoriat KOBIA, Orkhan Mammadov, despre schimbul de experiențe în acest domeniu.
​​🛳 Parlamentul a aprobat aderarea Republicii Moldova la Convenția privind facilitarea traficului maritim internațional. Complexul portuar Giurgiulești va opera un număr mai mare de nave, prevenind întârzierile inutile în traficul maritim.

În rezultat:
✔️ se va micșora timpul de staționare, fără operare a navei în port;
✔️vor fi reduse costurile;
✔️ portul va opera un număr mult mai mare de nave;
✔️vor crește veniturile.

☑️ Totodată, vor fi create premise pentru crearea ghișeul unic în port, unde armatorii/operatorii navelor și agenții de nave vor putea îndeplini obligațiile de raportare în format electronic, aplicate navelor care sosesc și pleacă din port.

▶️ Proiectul a fost prezentat ieri în Parlament de Secretarul de Stat în domeniul transporturilor Mircea Păscăluţă. Mulțumesc tuturor care s-au implicat în elaborarea acestui proiect.
​​ Particip la a 9-a Reuniune a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. Vom urma calea de diversificare a surselor de energie pentru țara noastră. M-am bucurat să văd că parteneriatul strategic în domeniul energetic între România și Azerbaidjan s-a extins. Inevitabil, aceast parteneriat este în avantajul Republicii Moldova! 🇲🇩🇷🇴🇦🇿
The Ultimate Guide to Microsoft Publisher